Salmonsson stängs av efter tacklingen

HOCKEY

Linköpings Johannes Salmonsson stängs av i två matcher för tacklingen på Luleås Jan Sandström.

Det har disciplinnämnden beslutat.

Därmed missar han kvällens möte med Brynäs.

Salmonsson.

Med slag och med en armbåge i ryggen tacklade Johannes Salmonsson in Jan Sandström i sargen när Linköping besegrade Luleå med 4–2 tidigare i veckan.

Salmonsson fick 2+10 och händelsen anmäldes till disciplinnämnden, som nu kommit med sitt besked.

28-åringen bestraffas med två matchers avstängning och missar därmed torsdagens möte med Brynäs och det mot Modo på lördag. Disciplinnämnden bedömer tacklingen som relativt lindrig.

"Relativt lindrig tackling"

I beslutet står:

"Tackling mot ryggen där motspelaren blir skadad leder regelmässigt till avstängning. I förevarande fall rör det sig dock om en relativt lindrig tackling, där den uppkomna skadan till viss del är en följd av att Luleåspelaren tappar skäret.  Endast en kortare tids avstängning är därför påkallat."

Linköping ligger femma i SHL, på samma poäng som fyran Växjö.

FAKTA

Hela disciplinnämndens skäl

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan som skett i efterhand av ansvarig för SHL:s situationsrum, Christer Lärking, ett yttrande från Johannes Salmonsson samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan: Efter att en Linköpingspelare dumpat pucken i Luleås zon åker en Luleåspelare ner för att ta pucken och har Johannes Salmonsson bakom sig. När Luleåspelaren når mållinjen slår Johannes Salmonsson med klubban på vänster sida på Luleåspelaren och samtidigt trycker med armbågen i ryggen på Luleåspelaren. Luleåspelaren tappar skäret på grund av slaget och knuffen och åker sedan in i sargen utan att kunna skydda sig. Luleåspelaren lämnar matchen skadad och återkommer inte mer i matchen.

Johannes Salmonsson har uppgett i huvudsak följande: Hans tanke var att spela på puck. Luleåspelaren fastnar med vänster skridsko i isen, tappar balansen, och faller in i sargen.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Filmsekvenser ger stöd för uppgifterna i anmälan om att Johannes Salmonsson utdelat en tackling bakifrån. Tackling mot ryggen där motspelaren blir skadad leder regelmässigt till avstängning. I förevarande fall rör det sig dock om en relativt lindrig tackling, där den uppkomna skadan till viss del är en följd av att Luleåspelaren tappar skäret.  Endast en kortare tids avstängning är därför påkallat. Nämnden finner att Johannes Salmonsson ska stängas av en tid som motsvarar två matcher.

ARTIKELN HANDLAR OM