Riskerar fängelse för överfallet i SHL

”Vet alla hur det gick till”

HOCKEY

Jakob Lilja crosscheckade Malmö Redhawks Jens Olsson under SHL-kvalet den 5 mars förra året.

Nu riskerar 22-åringen fängelse – misstänkt för misshandel alternativt grov misshandel.

– Vi vet ju alla hur det gick till. Det finns ju på video. Men vi vet inte hur han tänkte och upplevde situationen och det är därför han kallats till förhör, säger kammaråklagare Mårten Alvinsson till Expressen.

Jakob Lilja straffades i efterhand med tio matchers avstängning för det omtalade överfallet i maj i fjol, en crosschecking i nacken på Malmöbacken Jens Olsson, men nu kan händelsen också få rättsliga följder. Lilja, som efter förra säsongen lämnade Rögle för spel i Linköping, utreds av polis misstänkt för misshandel alternativt grov misshandel. Fälls 22-åringen riskerar han fängelse.

Ingen brottsmisstanke ännu

Lilja är ännu inte delgiven någon brottsmisstanke, skriver Expressen, men det är bara en formalitet enligt kammaråklagaren Mårten Alvinsson.

– Jag hade inte gjort en framställan om offentlig försvarare till Tingsrätten om jag inte tänkt delge honom brottsmisstanke, säger Alvinsson.

Nu väntar förhör med Lilja.

– Vi vet ju alla hur det gick till. Det finns ju på video. Men vi vet inte hur han tänkte och upplevde situationen och det är därför han kallats till förhör, säger Alvinsson.

Skickade ångerfullt sms

Efter händelsen, som skedde under SHL-kvalet mellan Rögle och Malmö, var Lilja ångerfull.

– Han mår fruktansvärt dåligt. Han är helt förstörd för att han gjort någon illa. Han ligger därnere i omklädningsrummet och har ångest, sa sportchefen Anders ”Masken” Carlsson till Sportbladet.

Samma natt skickade Lilja också ett sms till Olsson som Sportbladet fick ta del av:

”Hej Jens! Jakob lilja här. Vill bara skicka o be om ursäkt. Min mening var verkligen inte o skada dig. Jag hoppas allt är bra o du kan spela snart igen. Återigen ber jag hemskt mycket om ursäkt!”

Jens Olsson ådrog sig inga allvarliga skador.