Forward stängs av – missar kvartsfinal

Andrew Gordon stängs av: ”Kan släcka hockeyliv”

HOCKEY

”Jag skulle bli förvånad om det blev mindre än sju matcher”, sa domarprofilen Thomas "Kuben" Andersson.

Nu har LHC-forwarden Andrew Gordon fått sin dom för tacklingen på Niclas Lundgren.

Gordon stängs av i 2+1 matcher och missar dagens kvartsfinalmöte.

Linköpings Andrew Gordon, 30, sänkte i torsdags Växjö Niclas Lundgren med en tackling i ryggen.

Gordon klarade sig utan utvisning då, men kritiserades av C More-experten, och förre SHL-domaren, Thomas "Kuben" Andersson.

 – Jag skulle bli förvånad om Disciplinnämnden bedömer det som mindre än sju matchers avstängning. Jag får rysningar när jag ser sådant här. Han (Gordon) ser ju ryggen på Lundgren tio meter i förväg. Han ser att han bara kommer lägga pucken åt det ena eller andra hållet. Sen går han in...  Det är sådant där som kan släcka hockeyliv eller till och med ännu värre. Det finns folk som har brutit nacken av mindre, sa ”Kuben” till C More.

Missar dagens kvartsfinal

Gordon anmäldes senare till disciplinnämnden och nu har domen kommit.

Men den är inte i den nivå Thomas Andersson tyckte.

LHC-forwarden stängs av i tre matcher, varav en omvandlas till böter, och missar därmed den femte och sjätte kvartsfinalen mot Växjö.

LHC-tränaren Dan Tangnes vill inte kommentera domen, men sa till Sportbladet i går att tacklingen inte borde leda till avstängning.

– Jag har brutit ner sekvensen och de har ögonkontakt vid flera tillfällen. Gordon slutar dessutom att åka från tekningspunkten. Lundgren sätter sig i en dålig situation, det är ingen kraft mot huvudet och han hoppar inte, sa Tangnes.

Andrew Gordon har så här långt på fyra slutspelsmatcher stått för ett mål och två assist.

FAKTA

Disciplinnämndens beslut:

”Andrew Gordon är klart bakom Niclas Lundgren i en åk-duell ner mot kortsargen. Niclas Lundgren når pucken först. Gordon väljer att fullfölja sin åkning i en tackling mot Lundgren. Tacklingen träffar Lundgren i ryggen med relativt hög fart och Lundgren kastas med kraft in i sargen. Att i det läge som Gordon befann sig välja att fullfölja situationen med en relativt kraftfull tackling mot ryggen på Lundgren är enligt nämnden vårdslöst spel som medför mycket stor skaderisk. Visserligen agerade Lundgren kanske inte som Gordon trodde att han skulle göra precis före kontakten. Att detta kan hända är dock något som Gordon, enligt nämnden, borde tagit i beaktande när han valde på vilket sätt han skulle fullfölja situationen.

Sammantaget anser nämnden att Gordon gjort sig skyldig till en bestraffningsbar tackling mot ryggen som bör föranleda avstängning. När det gäller avstängningens längd beaktar nämnden i förmildrande riktning att även Lundgren får anses ha haft ett ansvar i situationen - att bättre förbereda sig på en tackling som han visste kunde komma. Nämnden anser att avstängningen i tid bör motsvara tre matcher, varav en match omvandlas till böter enligt det system för kombinationsstraff som tillämpas i bl.a. SHL.”