Karlsson stängs av i tre matcher

Knätacklade Liam Reddox

1 av 2
HOCKEY

Linköpings Anton Karlsson delade ut en knätackling på Liam Reddox .

Disciplinnämnden meddelar nu att blir tre matchers avstängning och 8 000 kronor i böter för Linköpingsbacken.

– Jag kan förstå varför han blir avstängd, säger tränaren Dan Tagnes.

Foto: BILDBYRÅN

Situationen inträffade i den tredje perioden.

Växjöforwarden Reddox kom åkandes i Linköpings zon när han kolliderade med Karlsson framför mål.

Karlsson fick ingen utvisning under matchen men bestraffas nu när DN kikat på situtationen.

En nyckelfaktor i DN:s beslut var att den här typen av tacklinger ofta föranleder stor skaderisk.

"Dåligt av mig"

En annan incident kring knän i samma match var när Växjös Tuomas Kiiskinens kollision med Linköpings norrman Ken Andre Olimb.

Den smällen, som tvingade Olimb att lämna matchen, har alltså inte anmälts till DN och kommer således inte rendera i en avstängning.

– Det var dåligt av mig. Jag försökte inte tackla honom, inte alls. Jag vek av lite för snabbt. Jag hoppas inte att han blev skadad. Först kändes det som att vi kolliderade, men när jag såg videon ser man att våra knän slog ihop, sade Kiiskinen till Sportbladet efter matchen.

Linköpings tränare Dan Tagnes var besviken på den uteblivna utvisningen.

"Hjälper oss inte nu"

– Jag tycker att det är en knätackling i båda fallen. Om det blir en avstängning i efterhand skiter jag i. Jag tycker det skulle varit en femma och matchstraff. Men det där hjälper oss inte nu så det är bara att gå vidare.

Har du fått någon förklaring till varför ärendet inte gick vidare till disciplinnämnden?

– Nej och jag bryr mig inte heller. Om Kiiskinen inte spelar så länge vi inte möter honom så spelar inte det någon roll för mig.

Om situationen med Anton Karlsson säger Tagnes:

– Jag såg inte Antons situation under matchen men nu när jag fått titta på den i efterhand så kan jag förstå varför han blir avstängd. Däremot kan jag tycka det borde vara avstängning i båda fallen i så fall. Dock tror jag inte varken Anton eller Kiiskinen medvetet gick ut för att skada, båda två kommer bara fel ute på isen.

Växjö vann matchen med 5-2.

FAKTA

Så skriver de i domen

BESLUT

Efter match mellan Linköping HC och Växjö Lakers HC, SHL, den 19 oktober 2016, åläggs Anton Karlsson, Linköping HC, följande straff för knätackling (kneeing):

1. Avstängning fr.o.m. den 20 oktober 2016 t.o.m. den 25 oktober 2016. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

2. Böter om nivå 8 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 3 matcher.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan som skett i efterhand av ansvarig för SHL:s situationsrum, Christer Lärking, två filmsekvenser av händelsen och ett yttrande från Anton Karlsson.

Anmälan: Reddox kommer med pucken in framför mål och möter Anton Karlsson som sätter ut sitt vänster ben som träffar Reddox över hans knä. Reddox utgår.

Anton Karlsson: Växjöspelaren vinner puck vid vår blålinje och ska gå till anfall. Det blir en 1 mot 1 situation för mig mot honom. Jag försöker bryta med klubban och fullfölja med kroppen. Jag har tyngden på mitt högerben och ska tackla honom. I sista ögonblicket gör Växjöspelaren en förflyttning med sin överkropp och ska försöka ta sig förbi mig. Jag har fortfarande tyngden på mitt högerben och gör ingen ”aktiv” rörelse med mitt vänsterben för att försöka stoppa honom med benet. Jag är inte överdrivet bredbent in i situationen, däremot är Växjöspelaren väldigt bredbent. Det blir oerhört svårt för mig att inte träffa hans ben i en sådan situation. Jag har dessutom ingen hög fart.

Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Anton Karlsson gjort sig skyldig till kneeing genom att rikta tacklingen mot motståndarens knä. Tacklingen är vårdslös. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara 3 matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden, förutom vad som anges härovan, särskilt beaktat följande nyckelfaktor:

Förseelsen innebär typiskt sätt stor skaderisk.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 153.