”Självklart vill man försöka få så hög lön som möjligt”

Anssi Salmela är tillbaka i Sverige och LHC: ”Kanske stannar här”

1 av 4
HOCKEY

linköping. Han är värvad som Gustav Forslings ersättare och LHC blir Anssi Salmelas sjätte klubb på de fyra senaste säsongerna.

För Sportbladet berättar Linköpings stjärnback om varför han lämnade Kina, den påstådda festkvällen som gav honom sparken från Donbass Donetsk och snacket kring att han går till den klubb som betalar bäst.

– Självklart vill man försöka få en så hög lön som möjligt, men det är inte allt, säger Salmela.

Sedan det stod klart att Gustav Forsling skulle bli kvar i NHL har Linköping varit på jakt efter en ledande back och i slutet av förra veckan var letandet över. Anssi Salmela, 32, anlände i måndags och väntas göra debut mot Brynäs i kväll – och det är inget snack om att han är efterlängtad.

– När man behöver ta in en spelare i november tycker jag det är jackpott att få in en spelare som har så många år i ligan och har visat sig göra skillnad, säger tränaren Dan Tangnes.

– En jättebra värvning. Han är grym offensivt. Bra med puck, bra förstapass. Han blir en kugge, säger forwarden Mathis Olimb.

Linköping är Salmelas sjätte klubb på den fyra senaste säsongerna och hans femte klubb i Sverige. Han har tidigare representerat Modo, HV71, Färjestad och Brynäs.

– Jag har inte försökt byta klubbar, utan det har inte alltid gått min väg bara. Många gånger har det dragit ut på tiden för att jag kanske har väntat på ett erbjudande från en annan liga eller något. Här kanske jag kommer att stanna. Vem vet, till slut kanske jag hittar min plats, säger Salmela och skrattar.

”Har inte fått stämpeln”

Efter att ha lämnat Färjestad sa sportchefen Leif Carlsson så här om Salmela till NWT: ”Han blir för dyr. Salmela är lite av en legoknekt som spelar där han får bäst betalt.”

Hur ser du på snacket kring att du väljer klubb efter vem som betalar bäst?

– Alla spelare skulle ljuga om de sa att de inte bryr sig om lönen. Spelar du bättre kan du få högre lön, men det är faktiskt inte hela historien. I Sverige har det handlat om att lagen faktiskt inte har visat särskilt stort intresse. Jag har bytt till de klubbar som har visat intresse. Självklart vill man försöka få en så hög lön som möjligt, alla gör så, men det är inte allt.

– Jag valde Linköping direkt, för att det kändes rätt.

Hur less är du på allt snack om din lön?

– Jag bryr mig inte. Alla spelare förstår säkert min situation. Om jag hade varit från Sverige och inte valt min hemstad kan jag förstå, men jag har bara spelat ett år för varje klubb. Jag har inte fått stämpeln att något lag är mitt, säger han.

Salmela inledde säsongen i det kinesiska KHL-laget Kunlun Red Star, men redan efter tio matcher valde han att lämna.

– Det var för mycket som pågick där. Till slut kände jag att om det inte känns rätt borde man inte stanna en hel säsong, säger Salmela.

Vad var det du inte gillade?

– Det var för mycket som pågick kring klubben. Vi spelade i Peking och sedan spelade vi i Shanghai i en månad. Sådana saker, och jag kände att det kanske är bättre att spela någon annanstans. Säsongen blir lång om man inte trivs där man är.

Har du några fler exempel?

– Nej. Jag vill inte säga för mycket. Det var inte något stort, men jag kände bara att det var bättre för mig att spela någon annanstans, säger han.

För Salmela är det här inte första gången i karriären som han lämnar ett KHL-lag i förtid. 2013 fick han sparken från Donbass Donetsk redan innan säsongen ens hade börjat.

Blöt kväll? Bullshit!

Finska Ilta-Sanomat skrev att det var på grund av en blöt festkväll, men det förnekar Salmela.

– Bullshit. Det är en påhittad story. Jag hörde också att jag skulle ha haft dispyter med tränaren, men det är inte sant. Jag skrev på ett kontrakt och sedan sparkade de mig innan säsongen hade börjat. Jag förstår inte alls vad som hände, men det var inget mer speciellt.

Vad fick du för förklaring?

– Förklaringen var att de skulle spela yngre killar, men varför satsade klubben inte på dem direkt? Jag tror inte det var den sanna historien. Jag vet inte vad som pågick där. Kanske blev det bra för mig att lämna, men det var inget drama.

– Jag ville inte säga någonting under den perioden. Jag kände att det kan skada ännu mer om jag går ut och säger något. Jag lät det bara vara.

Kan du ångra att du inte dementerade festkvällen hårdare?

– Med facit i hand kanske jag skulle ha sagt något direkt. Samtidigt löste det sig rätt bra och det kanske var det bra att jag inte sa något. Jag bryr mig egentligen inte vad andra tycker, men den gången kanske jag skulle ha sagt vad som pågick, säger Salmela.

I stället för att blicka bakåt väljer Salmela att se framåt. Han tror mycket på Linköping, trots lagets knackiga start.

– Tabellen ljuger. Linköping har många bra spelare och jag är inte orolig. Linköping har alltid varit ett av de bästa lagen jag mött och jag är här för att vinna en titel.

FAKTA

LINKÖPING FEMTE SVENSKA KLUBBEN – HÄR ÄR SALMELAS BLÅGULA KARRIÄR

Modo (2013/14)

Antal matcher: 8. Antal poäng: 6 (2+4).

Kommentar: ”I Modo hade jag ett tryout-kontrakt på åtta matcher och efter det var jag i en bra situation. Men jag kände att Modo hade många bra backar och att jag ville testa HV”.

HV71 (2013/14)

Antal matcher: 36. Antal poäng: 21 (7+14).

Kommentar: ”HV hade det kämpigt när jag kom, men de hade ett bra lag. Och det kändes som ett bra läge för mig att komma dit. Att spela där var en väldigt bra erfarenhet för mig.”

Färjestad (2014/15)

Antal matcher: 42. Antal poäng: 23 (6+17).

Kommentar: ”Lite som i HV. När jag kom var det mycket press på laget, för de hade inte spelat särskilt bra. Därefter började vi spela lite bättre, men vi åkte ut mot Brynäs i playoff. Men en bra erfarenhet.”

Brynäs (2015/16)

Antal matcher: 24. Antal poäng: 15 (4+11).

Kommentar: ”Jag hade små skador hela tiden kändes det som. Jag hade väldigt otur och det var ett tufft år. Jag spelade inte på topp i slutspelet, och kroppen var kanske inte redo”.

LINKÖPING (2016–)

Kommentar: Debuterar i kväll mot Brynäs.