SHL-stjärnan stängs av för crosschecking

”Är väl inte så mycket att säga om”

1 av 2
HOCKEY

Han satte klubban i halsen på Dominik Granak och drog på sig matchstraff i mötet med Rögle.

Nu straffas Mathis Olimb med fyra matchers avstängning, varav en omvandlas till böter:

– Är väl inte så mycket att säga om. Klubban träffar ansiktet, säger Linköpings tränare Dan Tangnes till Sportbladet.

Det var i mitten av den tredje perioden som Olimb satte upp klubban i halsen på Rögle-spelaren, som försökte tackla sin motståndare.
– Jag vet inte riktigt vad som hände, jag försökte bara skydda mig. Väldigt olyckligt att klubban råkar komma upp där. Det var inte alls något jag ville så det känns tråkigt, sa Mathis Olimb till Corren efter matchen.

"Inte upp till mig"

30-åringen menar att han inte blev förvånad över att få matchstraff.

– Man har ansvar för sin egen klubba, och min klubba träffar honom olyckligt. Men jag menade verkligen inte att göra det, jag hoppas att han (Granak) är okej och att det inte blir någon avstängning, men det är inte upp till mig att avgöra.

Olimb straffas med fyra matcher (3+1), där den fjärde matchen omvandlas till 21 000 kronor i böter.

Något LHC-tränaren Dan Tangnes inte har några större synpunkter på.

– Är väl inte så mycket att säga om. Klubban träffar ansiktet. Inget uppsåt tycker jag. Han ska skydda sig från tacklingen och klubban kommer upp.

Falk anmäld

Även Djurgårdsbacken Alexander Falk, 23, sattes under lupp sedan han skickat in Craig Schira i sargen i onsdagens möte med Luleå.

– Ingen rolig tackling, Falk borde ha bromsat in, sa Djurgårdstränaren Robert Ohlsson om situationen.

Falk stängs av tre matcher och tilldelas även 8 000 kronor i böter.

FAKTA

Så skriver disciplinnämnden

Mathis Olimb

Förening: Linköping

Matchdatum: 2016-11-22

Mellan: Linköping–Rögle

Domare/anmälare: Christer Lärking

Avstängningsperiod: 2016-11-23–2016-12-01, tre match(er)

Böter: 21 000 kronor

Anmälan: "I mitten på tredje perioden så får Linköping spelare nr 46 Mathis Olimb en passning som han släpper förbi sig. Rögle spelaren skall tackla Olimb som sätter upp klubban i halsen på Röglespelaren."

Mathis Olimb har uppgett följande: "Min avsikt är att skydda mig själv när jag blir tacklad. Jag håller klubban i två händer och i en reflexrörelse sätter jag upp händerna. Tyvärr träffar jag honom olyckligt på halsen."

Disciplinnämnden gör följande bedömning: "Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Mathis Olimb gjort sig skyldig till en tackling mot huvudet. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara tre matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

Våld med klubba mot huvud

Skaderisk"

■ ■ ■

Alexander Falk

Förening: Djurgården

Matchdatum: 2016-11-22

Mellan: Djurgården-Luleå

Domare/anmälare: Christer Lärking

Avstängningsperiod: 2016-11-23–2016-11-29, tre match(er)

Böter: 8 000 kronor

Anmälan: "Efter 5 minuter i andra perioden så jagar Djurgårdens spelare nr 41 Falk och en Luleå spelare pucken ner mot kortsargen. Luleåspelaren är före Falk ner mot pucken. När Luleåspelaren är ca 1 meter från sargen så tacklar Falk Luleåspelaren i ryggen så att han kastas in i sargen utan att kunna skydda sig."

Alexander Falk har uppgett följande: "Vi vill att nämnden tar följande saker i beaktning vid sin bedömning av situationen. I racet ner mot kortplanket innan tacklingen utdelas så vrider Luleå-spelaren på huvudet och tittar över höger axel där Falk kommer jagandes. Luleå-spelaren bör därigenom anses ha hunnit uppfatta att han har en spelare i ryggen och att möjligheten finns att bli tacklad nära sargen. På så sätt borde Luleå-spelaren förstått att han var tacklingsbar och därigenom bättre förberett sig på en eventuell tackling än vad han nu gjorde. Tacklingen förstärkts av att precis innan utdelningen av tacklingen så kan man se att Luleå-spelaren redan tappat balansen i inbromsningen genom att endast skridskospetsarna har kontakt med isen. Luleå-spelaren har således inte klarat av att förbereda en motkraft mot en eventuell tackling, vilket tyvärr gör konsekvensen av tacklingen desto större."

Disciplinnämnden gör följande bedömning: "Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Alexander Falk gjort sig skyldig till en tackling mot ryggen. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara tre matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

Alexander Falk ser ryggen på motspelaren hela tiden

Tacklingen sker med relativ hög fart

Motspelaren är i ett utsatt läge när tacklingen genomförs

Mycket stor skaderisk"