”Tänjer på gränserna”

Konkurrenter till attack mot Luleås ’skatteflykt’: Skulle inte ta den risken

landsflykt Luleås stjärna Radek Philipp tvingas besöka Norge och Finland på daglig basis.
HOCKEY

Här är Luleås fräcka skattekupp.

Klubben placerar artistspelaren Radek Philipp i Finland under de första veckorna av elitserien.

– De tänjer på gränserna något alldeles enormt, säger Djurgårdens klubbdirektör Tommy Engström.

Luleås tjeckiska backförvärv har ett så kallat artistkontrakt, vilket innebär att han maximalt får befinna sig i Sverige i sex månader. Kravet från Hockeyligan är att artistspelare måste vara kvar

säsongen ut. Alla klubbar utom Luleå planerar att ta hit sina ”artister” den 12 oktober, sex månader före en eventuell sjunde SM-final. Men för att kunna utnyttja Radek Philipp redan från elitseriestarten har Luleå konstruerat en kontroversiell lösning.

Tvingas att fly Sverige

Philipp får enligt skattereglerna varken bo eller övernatta i Sverige utöver de sex månader han har rätt att vara här. Därför tvingas han fly Sverige så fort han har tränat eller spelat med Luleå.

Just nu bor Philipp i finska Torneå, och ska dagligen pendla de 26 milen tur och retur till Luleå för träning och hemmamatcher.

Än mer komplicerat blir det i samband med de inledande bortamatcherna.

Direkt efter dagens premiär mot Djurgården i Stockholm flyger Philipp till Luleå för att sedan fortsätta med bil till den provisoriska lägenheten i Torneå.

Omedelbart efter matchen mot Färjestad på måndag tvingas tjecken åka bil till Oslo för att där sova över på hotell.

– Vi följer de regler som finns, och jag ser inget omoraliskt eller tveksamt i det här, säger Luleås sportchef Lars ”Osten” Bergström.

Du tycker inte att det här är att tänja gränserna lite väl långt?

– Nej, egentligen inte. Jag ser det hellre som att vi optimerar våra resurser så mycket som möjligt.

När Philipp bosätter sig i Luleå är fortfarande inte bestämt.

– I första hand har vi planerat det här upplägget fram till den 4 oktober. Hur det blir efter det får vi se, säger Bergström.

Aldrig göra som Luleå

Trots en tunn backuppsättning har Luleås motståndare i kväll, Djurgården, inga planer på att ta hit sin artistspelare David Schneider tidigare än den 12 oktober.

– Vi skulle aldrig lägga någon energi på att göra som Luleå. Ur skattesynpunkt känns det som de tänjer på gränserna något alldeles enormt. Vi skulle inte ta den risken, säger klubbdirektören Tommy Engström.

FAKTA

18/9 DJURGÅRDEN: Philipp flyger från Arlanda kl 22.40. Han landar i Luleå en timme senare, för att sedan fortsätta med egen bil till Torneå.

22/9 FÄRJESTAD: Direkt efter matchen åker Philipp bil till Oslo där han övernattar på hotell. Dagen efter flyger han tillbaka till Luleå.

30/9 TIMRÅ: Philipp och övriga laget åker buss de 52 milen hem till Luleå direkt efter matchen. Beräknad hemkomst är 04.00. Sedan får Philipp på egen hand fortsätta med bil till Torneå.