Thornéus: Att Luleå leder är inget annat än ett stort mirakel

HOCKEY

Jag böjer ned huvudet, kränger på mig dumstruten och konstaterar att den aldrig har suttit bättre.

Luleå i tabelltopp efter 34 omgångar.

Ja, jösses amalia.

mot toppen Martin Chabada inleder målskyttet mot Modo – och segern i går gör att Luleå nu toppar elitserien. FOTO: SCANPIX

Efter förlusten mot Linköping den 6 oktober skrev jag en svavelosande krönika om krisen i Luleå Hockey. Den var inte speciellt nyanserad, men faktum var att det just då inte fanns någonting som talade för att Luleå Hockey skulle kunna undvika spel i kvalserien. Tränarna Roger Rönnberg och Roger Kyrö såg helt slut ut, deras ögon skvallrade om många sömnlösa nätter och ingen av dem verkade ha de rätta nycklarna till en vändning.

Jag krävde deras avgång – så klart.

Det fanns inte heller någonting annat som tydde på en snar uppryckning. Pengarna var redan förbrukade, den annars så frispråkige sportchefen Lars ”Osten” Bergström hade förvandlats till en blyg tonåring och publiken började stanna hemma.

Har elitseriens hetaste kedja

Det där med dumstruten bjuder jag gärna på, men vem kan egentligen förutse mirakel? För det är ingenting annat än ett stort jävla mirakel att Luleå Hockey är i tabelltopp när halva serien är färdigspelad.

Här är förklaringarna – som jag ser det:

Mattias Modig

Såg ut som en schweizerost förra säsongen och började också som backup till Gusten Törnqvist. Nu är han plötsligt landslagsman. Hur gick det till?

Backspelet

Jaroslav Obsut har förvandlats till en gigant, talangen Kristofer Berglund visar landslagsklass och Radek Philipp är en sensation. Lägg till kloke Jan Sandström och tuffingen Pierre Johnsson och Luleå har en fantastisk backuppsättning.

Harju, Omark och Lavander

Elitseriens hetaste kedja. Omark och Harju skojar med elitseriebackarna just nu. Mats Lavander är grovjobbaren som passar perfekt in i mixen.

Lubos Bartecko

Okej, när han kom började vändningen, men slovaken har fortfarande en del att bevisa. Bartecko kamperar ihop med Chabada och där har Luleå ett ordentligt sparkapital.

Det här är inget normalt år

Luleå har gjort en mäktig uppryckning, men ska sanningen fram så måste man ju lite stilla undra vad lag som HV 71, Linköping, Färjestad och Frölunda pysslar med? Dessa lag är visserligen med och krigar om topplatserna, men man måste kunna begära mer av så namnkunniga lag. Normala elitserieår hade dessa lag redan nu haft ett ordentligt försprång i tabellen.

Normala elitserieår, alltså.

Det här året är inte normalt någonstans.

Luleå Hockey leder sensationellt elitserien och är på väg mot ytterligare ett slutspel. Fansen yrar om ett blivande guldlag, men där någonstans strejkar mitt nya, snälla jag. Luleå har under 2000-talet haft en märklig förmåga att försvinna i kvarten och någonstans där kan det ta slut i år också.

Något guld blir det inte – absolut inte.

Skulle det omöjliga ändå inträffa lovar jag här och nu att dra på mig en Luleå-tröja och följa nästa säsongs premiärmatch stående i klacken.

Naturligtvis med en ordentlig dumstrut på huvudet.