Attacken på backen

Luleås hemliga taktik – hård press på långsamma DiPenta

Foto: JOAKIM NORDLUND
Anders Burström ritar på Luleås taktiktavla inför kvällens möte med Frölunda.
HOCKEY

Här är Luleås hemliga taktikvapen som ska knäcka Frölunda:

Utnyttja backen Joe DiPentas långsamhet och hans osäkerhet med pucken.

– Vi känner till Frölundas svagheter rätt väl, säger Luleåkaptenen Anders Burström.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Ska pressas Frölundas back Joe DiPenta är göteborgarnas svaga kort – enligt Luleå.

Enligt vad Sportbladet erfar har Luleå noga kartlagt hur Frölunda uppträtt under säsongen och kommit fram till att Joe DiPenta är en säkerhetsrisk.

Den kanadensiska backen anses ha ett primitivt spelsätt där han konstant försöker få ut pucken längs sargen.

Långsam och obekväm

En källa berättar att Luleå kommer att sätta hård press på DiPenta varje gång han är inne på isen, eftersom man anser att han är både långsam och väldigt obekväm med pucken.

– Jag tänker inte avslöja några taktiska detaljer men vi känner till Frölundas svagheter rätt väl, säger Anders Burström.

Att de har backar som är sårbara när ni lägger puckar djupt?

– Jag säger inte emot dig i alla fall. Får vi ner pucken djupt på deras backar har de visat att de har svårt att hitta ett bra förstapass, säger Burström.

Det taktiska spelet har pågått ända sedan i måndags kväll när det blev klart vilka lag som skulle mötas.

Hemlighetsfull

Men när Sportbladet besökte Luleås träning i går var det locket på.

– Den slutgiltiga matchplanen tar vi på matchdag, men taktiken...(skratt), ja den tänker jag inte prata med dig om, säger Anders Burström.

Tränaren Roger Kyrö var lika hemlighetsfull:

– Visst måste vi ha koll på vara motståndare men det allra viktigaste är trots allt att vi har full koll på vad vi själva gör, säger Kyrö.

Frölundas danske forward Lars Eller tror inte på Luleås taktik att sätta hård press på backen Joe DiPenta.

– Jag tycker det låter både svårt och konstigt att sätta press på en enda spelare. Samtidigt är det väl så Luleå spelar. De dumpar pucken och checkar hårt så jag är väl inte så förvånad om det här är deras taktik, säger Eller.

FAKTA

3 varianter – så ska Luleå knäcka Frölunda

Alternativ 1: När Luleå möter ett samlat Frölunda i mittzonen ska pucken läggas ner i kortsargen i Joe DiPentas högra hörn när puckföraren passerat rödlinjen. Högerfattade Di Penta drar i nio fall av tio iväg pucken längs Luleås vänstersida. Det gör att Luleås forwards kan ”tjuva” och lättare forechecka fast Frölunda.

Alternativ 2: Pucken läggs ner i Frölundas vänstra sarghörn. Tanken är att DiPentas backpartner Oscar Hedman ska tvings ”hålla upp” den första av Luleås forwards så att DiPenta tvingas åka ner och hämta pucken. Med sin högerfattning får DiPenta problem med att lyfta ut pucken från det vänstra sarghörnet.

Alternativ 3: När Luleå får till stationärt spel i Frölundas försvarszon vill norrbottningarna förlägga spelet till DiPentas högra hörn. Kanadensaren anses trög och långsam och kan få betydligt större problem än om han får stå kvar framför mål.