Luleå slaktade Södertälje

Vann med 8-2 och fick revansch för blek premiär

HOCKEY

Lagbygget Luleå imponerade stort när Södertälje utklassades med 8–2.

Nye målvakten visade klass, nyförvärven gjorde mål, powerplayspelet fungerade och försvaret var stabilt som Bodens fästning.

Sportchefen, tillika lagets guldtränare 1996, Lars "Osten" Bergström, myste.

– Jag tycker vi gör en riktigt bra match i dag.

Foto: BILDBYRÅN
Pierre Johnsson.

Södertälje hade inte mycket att sätta emot när den norrbottniska lagmaskinen rivstartade i sin nyrenoverade och utbyggda hemmaarena för första gången.

Pär Arlbrandt och Niklas Olausson, poängkungar i allsvenska Västerås förra säsongen, visade sig hålla måttet även i elitserien, med två respektive ett mål var mot Södertälje.

– Riktigt kul att de fick utdelning och visar hur vassa de kan vara i powerplay. De var ju ruskigt effektiva i allsvenskan, och vi hoppades att de skulle kunna ta det med sig till elitserien, sade Roger Kyrö, Luleås tränare efteråt.

Bättre tryck

Niklas Olaussons 3–0 mål i första perioden var en riktig delikatess i numerärt överläge. Pär Arlbrandt laddade med ett slagskott på distans, pucken gick via Anders Burströms klubba till Olausson som direktsköt vid Björn Bjurlings vänstra stolpe.

– Det var grymt att ha publikstödet i ryggen. Det är bättre tryck här än i Södertälje, säger Pär Arlbrandt som har en säsong i kringelklubben bakom sig tidigare.

I Södertälje blev det bara ett mål för 26-åringen från Småland.

– Och nu har jag redan överträffat det här, konstaterar Arlbrandt.

Kanadensiska tvillingarna Chris och Cam Abbot gjorde ett respektive två mål mot Södertälje. Mindre väntat var kanske att återvändande backen Johan Fransson, från Linköping, gjorde två mål.

Peter Popovic, Södertäljes tränare, kliade sig i skäggstubben efter matchen för att försöka förstå vad som gick snett för laget.

Blev överkörda

– Det är svårt att svara på det. Men vi fick ingen vidare start i dag. Vi blev överkörda av tåget. Allt det vi gjorde bra mot Linköping gjorde vi dåligt här, sade han.

– Vi hade pratat om att kriga. I stället blev det hängskalle efter några baklängesmål. Vi visade mycket hjärta mot Linköping, här fanns inget av det.

Luleå möter Linköping hemma på måndag.

– Då ska vi fortsätta på samma sätt som i dag, säger Pär Arlbrandt.

Per Vallgårda/TT