Ros: Luleå är en främlingslegion

Experterna tippar elitseriens sluttabell – i dag: Luleå

Foto: SARA RINGSTRÖM
Cam och Chris Abbott – två av Luleås utländska spelare.
HOCKEY

Det blir en mörk vinter i Luleå.

Kärnan i laget är borta, hemmaspelet inte lika starkt och kvalserien står bakom dörren.

Det enda som kan rädda Luleå är om nye tränaren Jonas Rönnqvist lyckas pränta in en gigantisk arbetsmoral hos spelarna och knäcka motståndarna med hög Almtuna-forechecking.

Tomas Ros.

När man brukar titta på Luleås laguppställning så är det alltid norrländska efternamn.

Omark, Lindqvist, Stålnacke, Hurtig, ­Renberg med mera.

Men inte 2010.

Borta är grabbarna från Luleå och Piteå. Nu ska tvillingar från Ontario, en back från Huddinge och ett radarpar från Tingsryd/Jönköping rädda laget. Visst är Anders Burström kvar, men han platsar ju knappt i laget. Janne Sandström är också kvar, men hans ljumskproblem kan förstöra säsongen.

Luleå är i dag en främlingslegion och för ett tippat bottenlag, som Luleå faktiskt är, så är det otroligt arbetsamt att få hög moral i omklädningsrummet om förlusterna avlöser varandra. Luleås kurva i elitserien har varit nedåtgående i flera år, faktiskt. Laget som alltid gick till slutspel tidigare har missat festen i?mars två gånger de senaste tre åren.

Det är en ingen slump eller tillfällighet.

Klubben har ingen kraftfull ekonomi, ingen evenemangsarena á la Färjestad och när sedan talangerna inte blir så bra som man hoppas på blir effekten en kö-plats i elitserien.

Fråga Leksand eller Södertälje. De har ­varit i samma sits som Luleå är i.

Tror på samma svaga spel

Det som var Luleås mysterium i fjol var spelet fem mot fem. Man var ett topplag i både powerplay och boxplay och schablonmässigt brukar experter säga att matcherna och säsongen avgörs i dessa spelformer. Men för ­Luleås del så var det fem mot fem-spelet samt de många djupdykningarna hemma i Coop Arena som innebar missat slutspel.

Jag ser ingen som helst anledning till att de nämnda svagheterna ska vara borta. Laget har i stort sett bytts ut under två säsonger och det förintar fördelen med hemmaplan och hemma­trygghet. Spelet fem mot fem avgörs genom spelar-kvalité och ett bra grundspel. Jag tror på samma svaga Luleå-spel kommande säsong.

I våras saknade Luleå spelare som kliver fram när det gäller. Minns en avgörande hemmamatch mot Timrå i sista omgången. Luleå gjorde inte ett enda mål på 60 minuter. Uselt och värdelöst.

Såg en talande statistik att Luleås trupp tillsammans har mer erfarenhet av allsvenskan, 1?952 matcher, än matcher i?Luleå, 1?924. En främlingslegion av allsvensk nivå, alltså.

ARTIKELN HANDLAR OM