Chockbesked för Sopanen – tvingas lämna Luleå

Foto: Scanpix
Vili Sopanen.
HOCKEY

Vili Soponen var säker på att kontraktet skulle förlängas.

– Det var vad tränarna sa i går, säger han till Sportbladet.

Men efter lördagens match fick han i stället chockbeskedet: Hans tid i Luleå är över.

För drygt två veckor sedan skrev Luleå ett tryout-kontrakt med finländaren Vili Sopanen som gick ut efter lördagens match mot Södertälje.

Sopanen var, inför matchen, säker på att kontraktet skulle förlängas. Anledningen?

– Det var vad tränarna sa i går, att de ville ha kvar mig. Men det var inte bara tränarnas beslut. Jag är inte säker vad som hände, men det är inte så mycket att göra åt nu, säger han.

– Ibland ändras saker. Nu åker jag tillbaka till Finland och önskar Luleå lycka till resten av säsongen. Jag ångrar inte att jag kom hit, det var en bra erfarenhet.

”Skulle gjort fler poäng”

Vad fick du för motivering?

– Det var några saker. Jag skulle ha gjort fler poäng. Jag hade några bra matcher och några som inte var så bra. Det kanske är andra anledningar också, men självklart, om jag hade spelat tillräckligt bra hade de förlängt.

Luleå förlorade under kvällen med 1–3 mot Södertälje och Sopanen var en av många anonyma Luleåspelare.

– Kvällens match var en besvikelse, vi förlorade och jag spelade inte bra. Men jag vet inte hur stor roll kvällens match hade, det här är är situationen nu, säger Sopanen, som stannar på ett mål på sina fem elitseriematcher för Luleå.

Lökken-Östli stannar i Norge

Är du besviken?

– Jag känner mig inte ledsen över det, det är hockey och när man har tryout går det så här ibland. Jag gjorde mitt bästa men spelade inte tillräckligt bra för att få kontrakt. Jag tycker inte synd om mig själv, jag gjorde vad jag kunde men det var inte tillräckligt denna gång. No hard feelings.

Sportchef Lars ”Osten” Bergström i ett pressmeddelande:

– Ledning och tränare har gemensamt kommit fram till att inte förlänga kontraktet med Vili Sopanen efter tryout-perioden. Där vi med en frisk forwardsbesättning har en hård konkurrenssituation och där Vili riskerar att inte få den speltid som han förväntar sig. Därför tycker vi att det är bättre för hans fortsatta utveckling att han kommer åt mer speltid i sin hemmiljö och att vi istället låter våra unga spelare konkurrera om en plats i vårt a-lag, säger sportchef Bergström.

Inte heller Lars Lökken-Östli, som den senaste tiden varit utlånad till Norge, kommer att spela mer med Luleå denna säsong.

ARTIKELN HANDLAR OM