”Knattelaget” leder

Luleå minst i serien och tredje bäst genom tiderna

HOCKEY

LULEÅ. Storleken har ingen betydelse.

Just nu leder ett knattelag elitserien.

– Det nya regelsystemet missgynnar stora, klumpiga backar. Det är tufft att behöva lägga om sin spelstil när man under hela karriären varit van att hålla fast med klubban, säger Luleås assisterande ­tränare Thomas ”Bulan” Berglund, 173 cm.

Bröderna Abbott.

Luleå har fått en succéstart och elva segrar efter 15 omgångar är tredje bäst genom tiderna i elitseriens historia.

Men bilden av det stora, tunga, fysiska Luleå är borta. I stället är det ett hårt arbetande kollektiv av minilirare som är segermelodin.

– Alla har nästan samma roll och får nästan lika mycket speltid, säger Simon Hjalmarsson, 181 cm, som klev fram och satte två kassar i 3–2-segern mot Södertälje.

Snittlängden på hela Luleås lag är 181,8 cm och på forwards 179,8 cm, vilket är överlägset kortast i elitserien.

”Mycket snack”

– Det var mycket snack inför säsongen om att vi var ett litet lag och många tvivlade. Men det är kanske inte så många som tvivlar längre. Reglerna har gjorts om så att de större spelarna måste flytta kroppen för att inte dra på sig utvisningar, säger Kim Karlsson, 174 cm.

”Fördel”

– Det har alltid varit en fördel att vara stor, speciellt när man var junior och skulle plockas upp i J18 och J20. Då fick man ofta höra att man var för liten för att hävda sig.

– Klart att jag gärna hade velat vara någon centimeter till, men vi spelar på ett sätt där det inte spelar så stor betydelse hur lång man är. Vi försöker i stället vara rappa i vändningarna och åka mycket skridskor, säger skarpskytten Pär Arlbrandt, 171 cm, som gjort 13 poäng (7+6) hittills.

Enligt Thomas ”Bulan” Berglund är det ingen medveten strategi att satsa på korta spelare.

– Vi har försökt få hit bra spelare och inte tänkt på storlek. Om de är 2,10 eller 1,70 spelar ingen roll. Men det nya regelsystemet missgynnar stora, klumpiga backar. Oftast är korta spelare lite snabbare och smidigare och det passar bra in i det spelsätt vi har nu.

Har storleken någon betydelse?

– Det får du fråga damerna om.

ARTIKELN HANDLAR OM