Tomas Ros: Sorry, Luleå – ni blir ett lätt byte

HOCKEY

Stackars Luleå.

Tänk vilken miss att laget kom fyra och tvingades – de hade ju inget val – att möta Djurgården i kvartsfinalen.

Jag är övertygad om att Luleå blir ett lätt byte för stockholmarna.

Vi backar bandet en vecka.

Hovet, 26 februari, och Djurgården–Luleå. Fullsatt på Hovet och en förväntansfull publik suktade efter en hemmaseger.

Första perioden blev en kross för Djurgården, men därefter ändrades matchbilden och slutresultatet 4–2 till Luleå blev en tankeställare för alla djurgårdare.

En jobbig förlust och därmed var det kört att hamna topp fyra i serien för Djurgården.

Men med facit i hand var förlusten det bästa som kunde hända för Djurgården.

Djurgården vet – efter succén förra året

Luleå är ett smart spelande lag där alla spelare jobbar otroligt hårt för varandra. Man har också en förmåga att ha god disciplin i alla situationer på isen och sånt är extremt viktigt i slutspelet.

Men jag dissar Luleå, trots den imponerande serien. Det finns för mycket som talar för Djurgården, bland annat förlusten 26 februari där Djurgården fick ett facit på hur de INTE ska spela mot Luleå.

Jag vet att slutspel är något annat än grundserie-lunk.

Jag vet att slutspel hamnar om krig, känslor, match varannan dag och fysisk hockey.

Just det vet även Djurgården – speciellt efter succén i slutspelet för ett år sedan.

Men Luleås spelare saknar den så viktiga slutspelsrutinen. Den så avgörande känslan i ryggraden som gör att man aldrig blir osäker under viktiga matcher.

Ja, Lavander, Burström och Niinimaa har deltagit i slutspel. Men det går inte alls att jämföra med hur Djurgårdens meritlista ser ut och hur stockholmarnas vinnarinstinkt är.

Jag hoppas innerligen att det blir en jämn kvartsfinalserie – det behöver fansen i Luleå. Vore väldigt trist om det blev 4–0 till Djurgården – då dör hockeyintresset i Norrbotten efter en fantastisk och en fanatisk säsong.

•••

Djurgården har redan satt en hitlist med Luleå-spelare som de ser som svaga och ömtåliga. Sportbladet avslöjar den hemliga hitlistan i dag.

Håller Niinimass svaga knän?

Coolt och fränt. Redan nu vet alltså Janne Niinimaa och tvillingarna Abbott att de kommer att bli hårt tagna av Daniel Brodin, Daniel Widing och Daniel Printz.

Sånt är jobbigt att veta – speciellt för Janne Niinimaa, som har svaga knän och när han går i omklädningsrummet ser det ut som att han aldrig ska nå fram till dörren – så sliten ser han ut.