Luleås vapen – spela med fem forwards

Luleå kopierar Penguins 10 år gamla power play-spel

Foto: BILDBYRÅN
Bröderna Abbott ska se till att det kommer vara kostsamt för Djurgårdsspelarna om de hamnar i utvisningsbåset.
HOCKEY

LULEÅ. Elias Fälth är långtidsskadad och Janne Niinimaas medverkan i kvällens match är osäker.

Nu planerar Luleå att kopiera Pittsburgh Penguins tio år gamla taktik med fem forwards i power play.

– Vi vill testa lite nytt, säger assisterande tränaren Thomas ”Bulan” Berglund.

Mario Lemieux, Jaromir Jagr, Alexei Kovalev, Robert Lang och Martin Straka.

Det var namnen i Pittsburgh Penguins första power play-uppställning säsongen 2000/01 – fem världsforwards, som tillsammans gjorde 59 mål.

Nu har Luleå satt ihop en egen motsvarighet.

Elias Fälth har långt kvar till speldugligt skick och om Janne Niinimaa spelar när kvartsfinalserien mot Djurgården inleds i kväll är oklart. Något som betyder att laget kan tvingas klara sig utan sina två bästa power play-backar.

”Kan bli att vi kör så”

– Det är inte bestämt än. Vi tar det slutgiltiga beslutet när vi samlas. Det är bara Fälth som är helt borträknad, säger Thomas ”Bulan” Berglund.

Niinimaa gick på is 20 minuter innan träningen i går för att testa sitt knä och fanns även med på de inledande övningarna. Däremot medverkade han inte när laget tränade power play, vilket var huvudmomentet under den andra halvan av passet.

I stället togs platserna på blålinjen av Pär Arlbrandt och Niklas Olausson. Mot slutet nötte man fem mot tre-spel en längre stund tillsammans med Joonas Vihko och bröderna Chris och Cam Abbott.

– Vi testade den uppställningen lite under förra matchen. Det kan bli att vi kör så. De är puckskickliga spelare och nu när Niinimaa och Fälth är borta kanske vi måste sätta in dem tillsammans i power play någon gång. Vi har lite varianter som vi vill hålla vid liv så att säga, säger Thomas ”Bulan” Berglund.

”Pär styr”

Tanken med uppställningen är att få Arlbrandt på skott medan playmakern Olausson ska sätta upp spelet.

Men Luleå vill inte uttala sig om några för- och nackdelar med upplägget.

”Årets bästa träning”

– Det får vi se i morgon (läs: i dag). Vi kommenterar inte det nu har vi sagt, säger Pär Arlbrandt, som däremot hyllar träningsinsatsen:

– Det var nästan så att det var årets bästa träning. Bra tempo och intensitet, koncentrerat och mycket mål. Så det är ett laddat gäng. Vi ser fram emot det här ruskigt mycket.