Luleås hjältar – finska tjejer

Körde 30 mil för Niinimaa

Foto: Emil Karlsson
Janne Niinimaa med hjältarna Eriika och Siri.
HOCKEY

LULEÅ. Sebastian Enterfeldt avgjorde i sudden death – men här är Luleås okända matchvinnare.

Eriika och Siri panikhämtade ett specialskydd i Uleåborg så att backstjärnan Janne Niinimaa kunde spela kvartsfinalen.

– De är mina hjältar, säger Niinimaa.

Janne Niinimaa har plågats av en skada i höger knä ända sedan den 26 februari, då han fick en tackling av Djurgårdens Marcus Nilson.

I går var det länge osäkert om Niinimaa skulle kunna spela och en timme innan nedsläpp fanns han inte med i laguppställningen. Men efter att ha testat på uppvärmningen gav han klartecken och spelade sedan nästan 19 minuter.

Kom bort på posten

– Det kändes okej och smärtade inte, säger han.

Sportbladet kan nu avslöja alla turer kring Niinimaas medverkan.

För flera dagar sedan skickade Niinimaas pappa ett specialskydd med posten från Uleåborg. Men skyddet fastnade någonstans på vägen. En frustrerad Niinimaa började känna panik – men så kom han på att han hade ett reservskydd i sin sommarstuga några mil utanför Uleåborg.

Tackar gud – och tjejerna

Han bad därför sin väns döttrar Eriika och Siri att hämta skyddet med bil och åka de nästan 30 milen till Luleå.

– Det är en lång story. Men skyddet kom fram en och en halv timme före matchen. Jag tackar Gud att jag hade ett extra skydd. Men framför allt tackar jag tjejerna. De är mina hjältar, säger Ninimaa.

Som tack för hjälpen fick hjältarna Eriika och Siri gratis matchbiljetter och en middag med laget. Som bonus fick de se Sebastian Enterfeldt avgöra 22 sekunder in på sudden death.

– Vi är väldigt tacksamma att tjejerna hämtade skyddet. Men som belöning fick de ju se Luleå vinna, säger sportchefen Lars ”Osten” Bergström och skrattar.

FAKTA

Niinimaa-dramat

1. Janne Niinimaa skadar högerknät mot Djurgården den 26 februari.

2. Niinimaas far skickar i god tid ett specialskydd från Uleåborg med posten, men det fastnar någonstans på vägen mellan Uleåborg och Luleå.

3. Niinimaa kommer på att det finns ett reservskydd i hans sommarstuga. Han ber sin väns döttrar Eriika och Siri hämta skyddet och köra de 26,7 milen med det till Luleå.

4. Tjejerna levererar skyddet strax före nedsläpp. Niinimaa genomför matchen och spelar 18.45 minuter. Luleå vinner.

ARTIKELN HANDLAR OM