VAPEN: ISKYLA

Luleå lurades inte av Djurgårdens brutala spel: ’Hålla disciplin’

HOCKEY

LULEÅ. Cam Abbott hämnades och visades ut – då fick han en utskällning av tränarna.

Därefter drog Luleå bara på sig en enda utvisning och vann matchen.

– Vi har pratat om att vi ska vara opåverkbara, säger tränaren Jonas Rönnqvist.

Foto: Foto: SCANPIX
VINNER – UTAN FULT SPEL Luleå håller sig i skinnet och tar få utvisningar. Det har visat sig vara ett vinnande koncept mot Djurgården.

Djurgården kom ut som ett gäng övertända duracellkaniner och körde över allt och alla i inledningen. Det märktes tydligt att fysiskt starka Djurgården ville skrämma lilleputtlaget Luleå med brutal hockey.

– Det var ett jäkla krig där ute. De drev upp det fysiska spelet ett snäpp till och fullföljde varje närkamp, säger Karl Fabricius.

Fick en uppläxning

Luleås styrka har hela säsongen varit att hålla huvudet kallt.

Men efter att Daniel Brodin delat ut en ful smäll på Chris Abbott i inledningen slog det slint hos brorsan Cam Abbott, som jagade Brodin och visades ut för en onödig slashing.

– Jag vet att cheap shots inträffar i hockey, men jag tycker inte att tacklingar mot huvudet hör hemma någonstans, säger Cam Abbott.

Djurgården utnyttjade inte spelet i numerärt överläge den gången – men när Cam kom tillbaka till båset fick han sig en uppläxning av tränarna.

– Tränarna gick fram direkt och höjde rösten i båset. Det gällde alla, inte bara Cam, säger Karl Fabricius.

Så tränarna skällde ut er?

– Ja, precis. Vi måste hålla den disciplin som vi har hållit hela säsongen och fick en påminnelse om det. Lika tydligt som att vi ska pressa puckföraren, lika självklart har vi pratat om att inte hamna i utvisningsbåset. Vi vill inte vara något kärringlag och bli för fega, men det tycker jag inte att vi är. Tar man stryk på rätt sätt är det tufft det också.

”Spelar på gränsen”

I stället blev det Djurgården som föll på eget grepp. Laget drog på sig åtta tvåminutare, varav tre var rent korkade.

– De fick föra spelet tack vare att vi tar väldigt många dumma utvisningar. Då fick de övertaget. Vi var lite för heta, säger Djurgårdens assisterande tränare Micke Johansson.

Var det en uttänkt taktik att spela mer brutalt än tidigare?

– Det är alltid så i slutspel, att man spelar mer på gränsen. Det var några höga klubbor och någon crosschecking som var jävligt onödigt.