Luleåååh, så tråkigt

Tacklar minst Skjuter minst Gör inga mål

Foto: Bildbyrån
Ingen action Luleå har hyllats för sin defensiv – men är bristen på offensiv för tråkig?
HOCKEY

Luleå har bara gjort 1,5 mål/match under mars månad.

Nu sågas ”Tråkiga Luleå” av Sportbladets expert Tomas Ros – som menar att det bästa för svensk hockey är att Luleå inte går vidare.

– Som hockeyn är i dag blir det inte mycket mål, utan det är mer eller mindre fotbollssiffror rakt över, säger tränaren Jonas Rönnqvist.

Jonas Rönnqvist.

Luleå – som släppte in minst mål av alla lag i elitserien – har hyllats för sin defensiv. Men framåt har laget haft svårt att göra mål.

I elitserien var det bara Frölunda som gjorde färre mål och under slutspelet har laget snittat på 1,8 mål/match.

– Det har varit dåligt målskytte i varje match, från båda lagen. Men det har inte saknats målchanser, säger Jonas Rönnqvist.

– Det är en fruktansvärt bra hockeymatch därute. Tempot är högt, fullt med kamper, hård skridskoåkning i varje byte från båda hållen. Det vill folk också se.

”Bara att vänja sig”

Sportbladets hockeyexpert Tomas Ros anser dock att Luleås sätt att spela hockey är en fara för svensk hockey.

– Det är så otroligt tråkigt att se Luleå spela hockey 2011. De tacklar inte, de försöker inte ha ambitioner att göra mål, de lever på motståndarnas misstag, och jag tycker att det är jättetråkigt, säger Ros i senaste avsnittet av Sportbladet weeb-tv-program ”Jenny Calling”.

– Som hockeyn är i dag blir det inte mycket mål, utan det är mer eller mindre fotbollssiffror rakt över. Det är nog bara att vänja sig, säger Jonas Rönnqvist.

Är det för att man tänker mer defensivt?

– Nja, målvakterna är mycket bättre än tidigare. Försvarsspelet har förändrats bara på tre år. Vi släppte in minst mål i ligan och det har fokuserats hur mycket som helst på vad vi gör för att släppa in så lite mål. Det är så det fungerar, när något lag börjar släppa in lite mål är det många som analyserar det och tar efter.

Så ni har gjort hockeyn tråkigare?

– Nej, nej. Men man tar ofta efter andra. Det bedrivs en utveckling. På bara tre år har har det blivit så att varje elitserielag har bra målvakter, så var det inte förut.

”Ruggigt svårt”

Men publiken vill ju se mål. Finns det någon lösning?

– Jag vet att det bedrivs studier för att göra målburarna större och målvaktsutrustningen mindre. Man tittar på det i NHL och jag tror att något måste göras. Det är ruggigt svårt att göra mål i hockey. På de chanser som skapas finns det inte mycket att skjuta på, säger Jonas Rönnqvist.

– Vi skjuter mycket, men det blockeras på vägen. För tre år sedan var det hundra gånger enklare att få skott på mål än vad det är i dag. För tre år sedan visste inte folk vad skottlinjer var.

FAKTA

STATISTIKEN SOM AVSLÖJAR LULEÅ HOCKEY

Så har vi räknat

Siffrorna visar vad slutspelslagen har presterat sammanlagt under grundserie och slutspel 2010–11.

Antal tacklingar, snitt

Skellefteå 867 14,5

Brynäs 716 11,9

Färjestad 699 11,7

Djurgården 657 11,0

HV71 596 10,1

AIK 583 9,9

Linköping 530 8,8

Luleå 476 7,9

Så många skott per match skjuter slutspelslagen

HV71 36,9

Linköping 36,8

Färjestad 33,4

Skellefteå 31,6

Brynäs 30,8

Djurgården 26,0

AIK 24,3

Luleå 23,6

Slutspelslagens målsnitt säsongen 2010–11

Skellefteå 3,08 mål/match

HV 71 3,02 mål/match

Färjestad 2,88 mål/match

Brynäs 2,67 mål/match

Linköping 2,51 mål/match

Djurgården 2,48 mål/match

AIK 2,45 mål/match

Luleå 2,30 mål/match

Så tycker Sportbladets hockeyexperter

EMIL KARLSSON

Spelar Luleå en tråkig hockey?

– Ja, men hockey går ut på att vinna och Luleå spelar smart och efter sina resurser. Tittar man spelare för spelare är Luleå ett lag för kvalserien. Men tack vare en djävulsk disciplin är laget på väg mot semifinal.

Är Luleås speltaktik en fara för hockeyn?

– Nja. Pär Mårts offensivt aggressiva hockey i Tre Kronor har varit vägvinnande och det är så man måste spela mot Luleå. Luleås köttförsvar är inte ogenomträngligt. Men det gäller att ha rätt kompetens.

Kommer defensiv hockey att dominera i framtiden?

– Det beror helt på vilken taktik som är mest framgångsrik i slutspelet. Om Luleå vinner SM-guld är risken stor eftersom andra lag ser att det är framgångsrikt. Vi får hoppas på Skellefteås gladhockey i stället.

Vilket lag spelar den roligaste hockeyn i slutspelet?

– Eftersom jag har följt Luleå–Djurgården har jag sett för lite av Skellefteå och FBK för att kunna uttala mig. Men AIK har överraskat väldigt positivt på mig, där spelare som Salmonsson, Bång och Sandberg bara gasar.

TOMAS ROS

Spelar Luleå en tråkig hockey?

– Har påven rolig hatt? Ja, självklart. Jag har fått fnatt på Luleås spel i slutspelet. Vansinnigt tråkigt. Men hockey går ut på att vinna, det ska man komma ihåg.

Är Luleås speltaktik en fara för hockeyn?

– Ja, om det går bra för Luleå – riktigt bra. Då kommer fler att ta efter Luleå – precis som Djurgårdens 1-3-1 var nära att knäcka hockeyn för 20 år sedan.

Kommer defensiv hockey att dominera i framtiden?

– Hoppas inte det. Om så blir fallet kommer publiksnittet i elitserien och allsvenskan att halveras.

Vilket lag spelar den roligaste hockeyn i slutspelet?

– Färjestad. Många roliga profiler, som Dick Axelsson och Mikael Johansson. Hoppas offensiv hockey även kan vara vägvinnande.

HANS ABRAHAMSSON

Spelar Luleå en tråkig hockey?

– Om man likställer tråkig hockey med få mål är svaret ja. Om man uppskattar ishockey ut­ifrån andra egenskaper än många mål är svaret nej. För mig är tråkig hockey när passionen saknas, och just det kan man inte beskylla Luleå för.

Är Luleås speltaktik en fara för hockeyn?

– Nej, det tycker jag inte. Den starkaste drivkraften kommer alltid att vara att göra mål och vinna matcher. Ju svårare hinder, desto mer tvingas man utveckla det offensiva spelet.

Kommer defensiv hockey att dominera i framtiden?

– Nej, jag ser ingenting i det arbete som i dag bedrivs i ungdoms- och juniorhockey som pekar mot det. Snarare tvärtom.

Vilket lag spelar den roligaste hockeyn i slutspelet?

– AIK. Men konkurrensen har inte direkt varit mördande.

LASSE ANRELL

Spelar Luleå en tråkig hockey?

– Inte de gånger jag har sett dem den här säsongen. Det är väl en fem-sex gånger. Då har de varit speediga och kreativa. Jag blir rosenrasande på alla tjockskallar som påstår att Luleå är tråkiga.

Är Luleås speltaktik en fara för hockeyn?

– Självklart inte. Gnälliga sportjournalister är en fara för svensk hockey.

Kommer defensiv hockey att dominera i framtiden?

– Defensiv hockey har dominerat sen 1990-talet. Bortsett från HV 71, Färjestad och nåt lag per år har alla lag spelat defensiv hockey. Runt 1990 spelade även det bästa laget – Djurgården – defensivt.

Vilket lag spelar den roligaste hockeyn i slutspelet?

– Skellefteå.

MATS WENNERHOLM

Spelar Luleå en tråkig hockey?

– Ja. Det är samma underhållningsvärde som i en gammal sovjetisk propagandafilm. Där var jag kanske elak, men det är ingen hockey jag skulle springa benen av mig för att se. Rönnqvists utsäkt är att han spelar efter materialet.

Är Luleås speltaktik en fara för hockeyn?

– Nej, det är bara en fara för dem själva. Vem vill få stämpeln att vara tråkig? Vem vill jämföras med Lasse Falks gamla bunkerhockey 1–3–1? Vilka köper säsongsbiljetter till 2011/12?

Kommer defensiv hockey att dominera i framtiden?

– Nej, min känsla är att hockeyvärlden är på väg mot en offensivare hockey. Den ambitionen finns hos de flesta makt-havare, inte minst i NHL. Jag tror även svensk hockey måste tänka offensivt och på den publik som börjat svika.

Vilket lag spelar den roligaste hockeyn i slutspelet?

– Skellefteå när de satsar framåt. Men även de fick ställa om efter att ha åkt på smällen mot Linköping hemma i tredje kvartsfinalen. Annars har knallen AIK varit roligast att se, även om de kanske inte spelat roligaste hockeyn.

Emil Karlsson