Skellefteå & Luleå gör miljonklipp

”Väldigt mycket gott”

1 av 2 | Foto: Foto: SCANPIX
PUBLIKFEST 1 Räkna med fullproppade läktare i Skellefteå Kraft Arena i kväll när rivalen Luleå kommer på besök för den första SM-semifinalen ...
HOCKEY

Norrlandsderby i semifinal. Då jublar spelarna, fansen men allra mest – de ekonomiskt ansvariga.

För dem är detta bästa tänkbara scenario.

– Det är väldigt mycket gott i det här, säger Luleås klubbdirektör Thor Stöckel.

Både Luleå och Skellefteå hade nått plusresultat för säsongen redan när grundserien var färdigspelad.

– Ekonomin ser stabilare ut, som det ser ut kommer vi göra ett överskott. Vi hade ett plus redan innan slutspel, säger Thor Stöckel vars Luleå vid ett fullt Coop Arena en torsdag i runda slängar ger 500 000 sköna kronor netto i klubbkassan.

”Fantastiskt tryck”

Att publikintresset är stort visades redan under gårdagen. Klockan 10 släppte Luleå sina biljetter och 47 minuter senare var alla sittplatsbiljetter sålda till torsdagens match i Coop Arena.

– Det har varit ett fantastiskt tryck och det hade vi också räknat med.

Robin Jonssons avgörande slagskott var inte helt oviktigt?

– Det var jätteviktigt. Det är små marginaler och ibland är det ödet och slumpen som avgör men det kanske är det som gör att idrotten är väldigt attraktiv.

I Skellefteå är det samma positiva tongångar.

Förra året gjorde klubben ett underskott på drygt två miljoner kronor. Denna säsong var man, enligt klubbdirektör Pea Israelsson, omkring 500 000 plus efter grundseriens slut.

”Luleå säljer ut bäst”

Att det nu blev Luleå betyder ytterligare bonusklirr i kassan.

– Det innebär ju ökade intäkter. Luleå är det lag i grundserien som säljer ut bäst. Det kommer ju bli så i semifinalen nu också, dessutom så åker vi chartrad buss till matcherna. Det är mer pengar in och det är mindre utgifter.

”En förväntan i luften”

En till faktor, som är svårare att sätta siffror på men som likväl är något som värderas högt, är det ökade intresset för norrlandshockeyn.

– Jag tror mycket på det mentala, människor blir gladare och jag tror tilltron ökar. Så var det när Ingemar Stenmark rusade som bäst i backarna, då var tillströmningen till slalombackarna stor. Så det betyder mycket, sen gäller det för oss att använda det på ett bra sätt.

– Det finns en förväntan i luften, nu var ju serien mot Djurgården dramatisk på sitt sätt, det återstår att se på vilket sätt den här blir dramatisk, säger Thor Stöckel.