Vihko kvitterade med turmål: ”Tar allt jag får”

Slumpstudsen tog matchen till förlängning

HOCKEY

LULEÅ. Slutkörda och på väg mot förlust.

Då räddades Luleå av årets slumpmål.

– Jag har aldrig tidigare gjort ett lika turligt mål, säger Joonas Vihko.

Tvåmålsunderläget krymptes bara 30 sekunder efter att Pierre-Edouard Bellemare gjort 3–1 till Skellefteå i slutet av mittenakten, då Cam Abbott reducerade med en styrning.

Men Luleå fick aldrig grepp om Skellefteå i kvitteringsjakten – förrän fru Fortuna klev in i handlingen och ställde sig på deras sida.

Efter 15 minuter av den tredje perioden skickade Joonas Vihko iväg pucken med adress mot kortsargen och tog fart för att få fast spelet i Skellefteås zon.

– Det var fem motståndare framför mig. Jag försökte bara lägga ner den djup för att få fast spelet, säger Luleås finländare.

”Såg det inte ens”

Vad han inte visste var att han i det ögonblicket kvitterat till 3–3 via Skellefteåbacken Petter Granbergs skridsko och ordnat fram en förlängning.

– Den tog på deras försvarares häl och gick i mål, tror jag. Jag såg inte ens att den gick in. Utan jag fattade att det var mål först när fansen började skrika. Det var riktigt turligt, säger Joonas Vihko.

– Jag har aldrig gjort ett sådant mål förut, men jag tar allt jag får.

Petter Granberg – som vikarierade för skadade Adam Larsson efter att ha stått utanför Skellefteås lag sedan den andra kvartsfinalen mot Linköping – hade liksom Vihko dålig koll på händelseförloppet.

– Jag hinner knappt märka att pucken tar på mig innan jag vänder mig om och ser att den går i mål. Det är synd att det blir som det blir, säger Granberg.

”Det var tuffare”

Målet var Luleås räddning i matchen som Skellefteå ägt stora delar av – och såg ut att ta hem.

– Det var tuffare än i första matchen. Vi var faktiskt riktigt dåliga första 30 minuterna. Men vi jobbar oss in successivt och ska vara glada att vi får ett turmål. Sen blir det övertid och då vinner vi igen, säger Joonas Vihko.

Ja, efter Vihkos 3–3 satte Niklas Hjalmarsson 4–3 i sudden death (se mer på nästa uppslag) och Luleå leder nu SM-semifinalen med 2–0 i bäst av sju matcher.