Storsponsorn hotar att överge Luleå

SSAB: Naturligtvis inte fortsätta att sponsra en sådan verksamhet

HOCKEY

Lars "Osten" Bergström utreds för rasistiska glåpord.

Om det ligger något i det hotar storsponsorn, vars symbol återfinns på matchtröjan, att dra sig ur sammarbetet.

Luleå Hockey riskerar att gå miste om 40 miljoner kronor.

Luleås sportchef Lars "Osten" Bergström utreds av Hockeyligan och av polisen. Han ska ha skrikit rasistiska glåpord, riktade mot Skellefteås spelare Yared Hagos.

Flera vittnen uppger att Lars Bergström skrikit "negerjävel" och "svinjävlaneger".

Luleå Hockey har själva utrett händelsen och pratat med ett antal personer som satt intill sportchefen i Skellefteå Kraft Arena.

– Mycket mer kan vi inte göra. Hockeyligan och Polisen gör nu sina egna utredningar och vi kan bara avvakta i det här läget, säger Luleås ordförande Curt Johansson till NSD.

I klubbens egen utredning har de inte lyckats få fram några uppgifter som bekräftar den påstådda rasistattacken.

Men om det framkommer att Lars "Osten" Bergström är skyldig kan Luleå att drabbas av en jättesmäll – storsponsorn SSAB hotar att dra sig ur.

Över 40 miljoner

Luleå är mitt uppe i semifinalspel men för tillfället handlar det mesta om allt annat än sportsliga framgångar.

SSAB sponsrar Luleå Hockey med över 40 miljoner kronor, och kan inte tänka sig ett fortsatt samarbete om anklagelserna mot "Osten" Bergström stämmer.

– Skulle det ligga någonting i det här så kan vi naturligtvis inte fortsätta att sponsra en sådan verksamhet, men åter igen, vi vet faktiskt inte vad som ligger bakom det här och vad som har sagts och inte sagts, säger informationsdirektör Helena Stålnert till TV4.

Coop är ytterligare en viktig aktör för hockeylaget, men deras ställningstagande är inte lika påtagligt.

– Utifrån de spekulationer och hypoteser som finns så har vi agerat så att vi har pratat med Luleå Hockey och dem har fått ge sin syn på läget. Men innan utredningarna är klara så väljer vi att inte göra något ytterligare, säger Thomas Björk på Coop till TV4.

Luleå har gått ut med ett pressmeddelande där de bland annat påpekar att de tar avstånd från all form av rasism och våldshandlingar.

Men skulle SSAB lämna Luleå väntar en miljonsmäll för semifinal-laget.

– Det är svårt att kommentera något som bara är hypotetiskt. Men vi har hela tiden en fortlöpande kontakt med våra sponsorer om vad som händer i det här ärendet, säger Curt Johansson till NSD.

Nu kan klubben bara vänta på ett resultat från de pågående utredningarna.