Klar för Luleå – men lever i en mardröm

Hustrun i fängelse för grov misshandel av parets son

Foto: Foto: JIMMY WIXTRÖM
HOCKEY

KOSICE. Succé på isen – en fruktansvärd mardröm utanför ishockeyn.

Samtidigt som Damien Fleury öste in mål för Västerås dömdes hans hustru till fyra års fängelse för grov misshandel av deras fem månader gamla son.

– Det har varit en fullkomligt galen och olycklig situation, säger den franske landslagsforwarden till Sportbladet.

Frankrike har just avslutat den sista träningen inför dagens möte med Tre Kronor när Sportbladet får en pratstund med tidigare Västeråsforwarden Damien Fleury, 25.

Nu väljer han att för första gången i svensk press berätta om händelsen som förvandlades till en familjetragedi. Efter att ha spelat hela sin karriär i franska ligan valde Fleury inför den gångna säsongen att flytta till Sverige, Västerås och spel i Hockeyallsvenskan.

Familjen Fleury – Damien, hans hustru, en dotter som var ett år och ett tvillingpar som då var fem månader – kom till Västerås i augusti förra året. De hade bara varit i Sverige i 15 dagar när både Damien och hans hustru greps misstänkta för att ha misshandlat den fem månader gamla tvillingpojken.

– Men mig släppte de fri efter åtta dagar bara för att jag spelade ishockey, det är helt galet, säger Fleury och skakar på huvudet.

Dömdes i januari

Men Damiens hustru var fortsatt häktad och i januari dömdes hon, mot sitt nekande, till fyra års fängelse för grov misshandel. Samtidigt som hustrun satt frihetsberövad var Fleury en av allsvenskans hetaste spelare. Han gjorde 25 mål på 44 matcher och kom tvåa i skytteligan.

– Det var tufft för mig, jag har tre barn och måste spela bra för att försörja min familj. Jag var tvungen att spela för mina barn, för min hustru och för mig själv. Jag har inte haft något annat val än att gå ut och göra det så bra jag bara kan. Jag är så lycklig att jag har haft hockeyn för det har hjälpt mig så mycket, berättar han.

När han inte öste in mål för Västerås besökte han sin hustru som satt inlåst.

– Jag har fått besöka henne två gånger varje dag och har varit där i stort sett varenda dag under säsongen.

Ramlade ur sängen

Fleury är fullständigt övertygad om hustruns oskuld.

– Jag är hundra procent säker på det. Jag känner min fru utan och innan och vet att vi inte har gjort någonting.

Fleury hävdar att sonen fått sina huvudskador efter att barnsängen gått sönder och sonen ramlat i marken.

Nu hoppas Fleury att hustrun till sommaren ska få besöka en specialistläkare i Frankrike och därefter bli frisläppt.

– Vi har en bra advokat och normalt ska hon bli fri efter det. Då följer hon med mig till Luleå, säger han.

Klar för Luleå

Succén i Västersås gjorde att Damien Fleury jagades av ett flertal elitserieklubbar. Han skrev tidigt på ett tvåårskontrakt med Luleå, men Luleå har fortfarande inte gått ut och bekräftat övergången.

– Vi har haft en del möten både personligen och per telefon och har bestämt oss för att ta allting efter VM. De vill definitivt ha mig, och jag ser väldigt mycket fram mot att spela i Luleå nästa säsong, säger Fleury.

FAKTA

/DAMIEN FLEURY

Ålder: 25. Nationalitet: Frankrike. Position: Forward. Klubbfattning: Höger. Moderklubb: Caen. Längd: 179. Vikt: 81. Antal VM-turneringar: Två.

ARTIKELN HANDLAR OM