”Utvisningen är horribel”

Upprört i Luleå efter förlusten: ”Harju blir knuffad”

HOCKEY

Här är statistiken som talar för Brynäs – laget får flest utvisningar med sig i elitserien.

Men när Calle Järnkrok satte 0–2 i power play var det en omdiskuterad situation som ledde till det numerära överläget.

– Jag tycker utvisningen är horribel, säger Luleåbacken Elias Fälth.

Foto: Foto: SCANPIX
utvisning? Den här situationen ledde till att Johan Harju blev utvisad, vilket blev avgörande för matchen. Och statistiken visar att Brynäs för flest utvisningar med sig i elitserien.

Johan Harju driver mot mål, får en knuff av Niclas Andersén, åker in i målvakten Niklas Svedberg och får en tvåa för interference.

I det efterföljande numerära överläget sätter Calle Järnkrok 0–2 för gästerna. Ett mål som skulle visa sig bli matchavgörande.

Redan när Johan Harju blir utvisad är det våldsamma protester från hemmalaget och efter matchen är det just den situationen som diskuteras.

– Jag vet inte... om man går hyfsat mot mål och får en putt i sidled. Hur ska man kunna undvika det? Jag tycker utvisningen är horribel, säger Luleåbacken Elias Fälth.

Får flest utvisningar

Luleås assisterande tränaren Thomas ”Bulan” Berglund:

– Jag tycker den är felaktigt dömd. För det första är inte Harju en spelare som kör över målvakter. Han försöker gå in i en situation, har dålig balans och blir knuffad in i målvakten. Jag vill inte börja grina över det men jag konstaterar att det är en felaktigt dömd utvisning, säger han.

Rent statistiskt är det dock inte så konstigt att den kommer. Brynäs är det lag i elitserien som får flest antal utvisningar med sig: 198 stycken efter 36 matcher.

Och kanske är då några av dem såna som de själv tycker är tveksamma. Som Johan Harjus till exempel.

”Den är hård”

– Utvisningen är hård. Jag är på honom och han får inte så mycket tid på sig att åka undan. Vi är glada att det blev utvisning, jag är glad att det är utvisning – och Luleå är förbannade över det, säger Niclas Andersén till NSD.

FAKTA

HÄR ÄR LAGEN SOM FÅR FLEST POWER PLAY:

1. Brynäs 198 (36)

2. HV71 191

3. Timrå 166 (35)

4. Linköping 162

5. Skellefteå 160

6. Växjö 158

7. Modo 153

8. Färjestad 153 (35)

9. Djurgården 146 (35)

10. Luleå 140

11. Frölunda 135 (35)

12. AIK 135 (34)

Antal utvisningar (matcher).

Källa: domarna.se.