”Han var en riktig spjuver”

”Oförlåtligt” Thomas ”Bulan” Berglund.
HOCKEY

Thomas ”Bulan” Berglund, 43, sörjer Luleåprofilen Hans ”Nobbe” Norberg.

Och samtidigt så hyllar han Luleåprofilen.

– Han var omtyckt av alla och en spjuver trots olyckan när han blev förlamad, säger ”Bulan” till Sportbladet.

På fredagskvällen avled tidigare hockeyspelaren Hans ”Nobbe” Norberg efter en tids sjukdom. Luleåprofilen, som både varit spelare och sportchef i klubben, blev 53 år gammal.

– Jag gjorde faktiskt min första match i samma kedja som honom och Johan Strömvall. Det är väldigt speciellt på så sätt. Vi har jobbat tillsammans i föreningen och han har alltid figurerat runt laget. Frånsett den sista åren när han inte orkade längre, säger Luleås tränare Thomas ”Bulan” Berglund.

– Han var en grymt positiv och glad kille, omtyckt av alla och en spjuver trots olyckan när han blev förlamad. Han delade alltid med sig av sitt glada humör och hade alltid en räv bakom året, nära till skratt.

”Ett knäck i ryggraden”

1989 var ”Nobbe” med om en olyckshändelse på isen. Den då 29–årige hockeyspelaren föll baklänges mot sargen under derbyt mot Skellefteå och bröt nacken.

– Jag satt på läktaren och såg matchen, jag var inte riktigt ordinarie då. Det var en tilltrasslad situation bakom mål och ”Nobbe” får armarna låsta och ramlar ner mot en motståndares knä som var på väg upp i samma veva, så det blev som ett knäck i ryggraden, säger ”Bulan”.

– Det var en ren olyckshändelse. Det var otroligt tungt i omklädningsrummet efteråt.

Hur var han som spelare?

– Det var en kämpe och en otrolig lagspelare. Han gick alltid först in i alla situationer och hade även bra teknik.

”Tyst minut och sorgeband”

I kväll tar Luleå emot Rögle på hemmais. Då ska klubben hedra Norberg.

– Det blir en ceremoni för Nobbe, tyst minut och sorgeband. Många visste att det var på gång, han var illa däran på slutet. Men när det väl händer är det alltid otroligt jobbigt, säger ”Bulan”.

– Vi får spela matchen för ”Nobbe” och hedra honom på ett minnesvärt sätt.

ARTIKELN HANDLAR OM