”I full träning till veckan”

Glädjebesked efter hjärnskakningen – Klasen tillbaka

tar sikte på frölunda Luleå är mer känt för sitt supertajta försvar än för en blixtrande offensiv. Men lagom till kvartsfinalserien får man tillbaka spelaren som kan göra det oväntade – Linus Klasen, 27.
HOCKEY

För två veckor sedan drabbades Linus Klasen av sin andra hjärnskakning för säsongen och har sedan dess missat fem matcher.

Men när kvartsfinalserien startar nästa onsdag ska Luleås stjärna vara tillbaka.

– Vi räknar med honom, säger tränaren Jonas Rönnqvist.

I derbyt mot Skellefteå den 15 september drabbades Linus Klasen av säsongens första hjärnskakning.

Han fick först en tackling av Skellefteåforwarden Joakim Lindström som sedan svingade ner honom i isen vilket tvingade 27-åringen att kliva av.

Drabbad tidigare

– Jag har haft två hjärnskakningar tidigare. Det handlar om smällar man inte kan skydda sig emot. Den här gången slog jag bakhuvudet först av hela kroppen i isen. Det blev en rejäl smäll, sa Klasen då.

För drygt två veckor sedan var olyckan framme igen, men då borta mot Växjö. Klasen fick enligt uppgifter sin andra hjärnskakning för säsongen vilket också innebar den fjärde i karriären.

’Skador positivt ibland’

Sedan dess har han missat fem matcher men när Luleå startar kvarts- finalserien mot Frölunda på onsdag räknar Luleåtränaren Jonas Rönnqvist med Klasen.

– Han kommer vara i full träning nu till veckan och vi räknar med honom i första kvartsfinalmatchen, säger han och fortsätter:

– Ibland är det positivt att ha skador, de som är skadade hinner vila upp hela kroppen plus att andra spelare får istid. Vi breddar laget, titta bara på Peter Cehlarik som kommit in och etablerat sig.

Och det negativa?

– Det negativa är att de inte spelat matcher på väldigt länge och på så sätt kan det ta ett tag innan alla spelare är igång igen.

Klasen har tidigare i sin karriär haft problem med hjärnskakningar. Under sitt år i Nordamerika 2010/2011 ådrog han sig två hjärnskakningar och han fick aldrig det genombrott han hade hoppats på.

Flera på skadelistan

I sista omgången saknade Luleå även Cam och Chris Abbott, Jan Sandström, Lukas Kilström, Anton Hedman och Daniel Gunnarsson.

– Jag tror att alla kan vara med på onsdag, avslutar Rönnqvist.

LULEÅ – I SIFFROR

Forwards

n Bra bredd, men det saknas spets och spelare som kan göra det där lilla extra. Nu har man bara Niklas Olausson som sticker ut om Linus Klasen är skadad. Om Luleå ska lyckas måste man hitta sätt att göra mål, för det har varit lagets stora svaghet i tidigare slutspel.

Backar

n Storlek, fysik, spelskicklighet och en bra bredd. Luleå har under hela grundserien visat att man är det bästa defensiva laget med bara 1,87 insläppta mål per match. Det som saknas är poängproduktionen men det handlar nog mer om Luleås spelsätt än skickligheten.

Målvakter

n Luleå har det bästa målvaktsparet, sett till statistiken. Visserligen har Gustafsson och Rautio hjälp av Luleås tajta och  strikta försvarsspel men det tar inte bort deras prestation i grundserien. Problemet är matchningen när man har två potentiella förstamålvakter. Vem ska vara etta? Mitt val är Gustafsson.

Totalt................12

Topp-3 poäng

Niklas Olausson 49 11 25 36

Toni Koivisto 50 10 16 26

Linus Klasen 47 10 14 24

Topp-3 istid

Johan Fransson 21.34 per match

Pavel Skrbek 19.59

Dean Kukan 18.46

Topp 3 utv.min

Chris Abbott 59

Lukas Kilström 55

Cam Abbott 44

Målvakterna

 Matcher/insläppta per match/procent

Johan Gustafsson 33/1,73/93,25

David Rautio 22/1,68/93,06

Topp-3 poäng mot Frölunda

Joonas Vihko 5 3 3 6

Niklas Fogström 5 3 1 4

Toni Koivisto 5 2 2 4

Topp-3 plus/minus

Joonas Vihko +6

Niklas Fogström +4

Lukas Kilström +3

Målvakterna mot Frölunda

Matcher/insläppta per match/procent

Johan Gustafsson 4/1,44/93,02

David Rautio 1/1,00/95,65

EXPERTTIPSET

Mats Wennerholm 4–3 i matcher

Luleå är storfavoriter, men jag tror Frölunda är tillräckligt bra för att tvinga Luleå till tre flygresor till Göteborg.

Tomas Ros 4–2

Räkna med målsnålt. Och räkna med förlängningar.

Johan Garpenlöv 4–2

Luleås defensiv kommer fira triumfer mot ett offensivt svagt Frölunda.

Hans Abrahamsson 4–1

Rönnqvists soldater nöter ner ett Frölunda som redan har börjat tänka på nästa säsong.