Luleås val – två målvakter

Alternerar Gustafsson & Rautio: ”Klyscha spela med en”

1 av 2
FAKTA/JOHAN GUSTAFSSONÅlder: 21. Matcher 2012/13: 33. Räddningsprocent: 93,25. Snitt insläppta mål: 1,70/match.
HOCKEY

Förra slutspelet fick Jonas Rönnqvist hård kritik för att han inte utsåg en uttalad förstamålvakt.

Men Luleås tränare tänker inte ändra sig.

– Det råder en klyscha som säger att man ska spela en målvakt i slutspelet och jag vet inte varför, säger han.

Johan Gustafsson och David Rautio har under grundserien varit elitseriens bästa målvaktspar om man ser till statistiken.

Tillsammans har duon släppt in 102 mål vilket ger ett snitt på 1,85 per match, bäst i serien.

”Har fungerat bra”

Ser man till räddningsprocenten slutade Gustafsson som seriens fjärde bästa målvakt med 93,25 och Rautio som sexa med 93,06.

Förra slutspelet, när Luleå slogs ut av AIK efter 4–1 i kvartsfinalmatcher, fick båda målvakterna chansen och så kan det bli även den här gången.

– Det har visat sig att de har fungerat bra, mått bra och spelat bra när vi har alternerat målvakter, säger tränaren Jonas Rönnqvist och fortsätter:

– För två år sedan vann Färjestad då det började med Alexander Salak och avslutade med Cristopher Nilstorp. I fjol började Brynäs med Honken (Johan Holmqvist) och avslutade med Niklas Svedberg. Det visar att det råder en klyscha som säger man ska spela en målvakt i slutspelet och jag vet inte varför.

Hur kommer ni göra nu?

– Vi har spelat en hel serie där Johan och David har delat på den posten och de har gjort det fantastiskt bra. Vi får se hur vi gör helt enkelt, det får visa sig, just nu tänker jag inte ge motståndarna någon fördel och berätta vem som står.

”Tränarna bestämmer”

Mycket tyder på att Johan Gustafsson kommer att starta mot Frölunda i kväll.

– Det är tränarna som bestämmer men jag känner att jag är i bra form. Det kändes bra senast mot HV 71. Vi är laddade och det gäller att vara på tå när pucken släpps, säger Gustafsson.