Sänkte ’Pebben’, hånade Frölunda – och avgjorde

1 av 8 | Foto: C MORE SPORT
HOCKEY

LULEÅ/STOCKHOLM. Per-Johan Axelsson låg däckad på isen efter Joonas Vihkos tackling.

Frölunda rasade mot finländaren – som bara ryckte på axlarna, hånfullt gestikulerade tillbaka och sedan fastställde slutresultatet till 5–2.

– Han visar ingen respekt för motståndarna, säger Frölunda-tränaren ”Kenta” Johansson.

Frölunda låg under med 2–4 och jagade ett reduceringsmål i slutperioden.

Då, med knappt sju minuter kvar, satte Luleås Joonas Vihko in en tuff tackling på veteranen Per-Johan Axelsson, som däckades och blev liggande på isen.

Gästerna rasade och menade att finländaren skulle få matchstraff. Tacklingen träffade i axeln på ”Pebben” – som for in sargen med full kraft – och det rådde delade meningar mellan lagen hur ojuste tacklingen egentligen var.

Vihko själv bara ryckte på axlarna och gjorde en snyftgest mot spelarna i Frölunda-båset, innan han fick sitt straff av domarna – två minuter för boarding.

När 31-åringen sedan kom in på isen igen var göteborgarna ute efter honom med tjuv- och rackarspel – men det gav inte önskvärd effekt.

Avgjorde matchen

Vihko fastställde slutresultatet till 5–2 och hindrades av linjedomarna när han ville fira målet framför bortabåset.

– Det är för dåligt av honom, att vinka mot vårt bås och åka runt och garva när ”Pebben” ligger skadad. Då visar man ingen respekt för motståndarna, säger ”Kenta” Johansson, Frölundas tränare, till C More.

Lagkaptenen Joel Lundqvist tycker att tacklingen mot Axelsson tveklöst borde ha gett matchstraff.

– Det är solklart. Vihko kommer från ”blind side” och med full fart. Han (Axelsson) viker hela nacken, så det kan gå hur illa som helst. Att de (domarna) ens diskuterar det är pinsamt. Jag förstår inte hur de tänker, säger Lundqvist till Sportbladet.

Vad tycker du om domarinsatsen?

– Jag tycker att den är avgörande för vår del. ”Dickens” är solklar, det kostar oss ett mål och sen att de inte får matchstraff i slutet är oerhört konstigt. Luleå var bättre, men det är tråkigt att domarinsatsen blir avgörande.

Vihko gjorde en gråtande gest efter tacklingen, vad tycker du om det?

– Det behöver jag inte ens kommentera. Pinsamt. Det säger mer om honom.

...och tacklingen kommer ni att komma ihåg?

– Ja, den var ful, det är inget man glömmer på en dag.

”Inte ens utvisning”

Luleå-tränaren Jonas Rönnqvist är av en annan uppfattning.

– Nej, jag tycker inte att den (Vihkos tackling) är så ful. ”Pebben” är tacklingsbar i det läget, även om det såklart är djupt beklagligt att han skadar sig. Jag tycker inte att det ens skulle ha varit utvisning, säger Rönnqvist till C More, men försvarar inte finländarens snyftgest.

– Nej, det är kanske lite överdrivet och inget som hör hemma här. Samtidigt vill ni i media ha sådana där grejer, någonting att skriva om.

Luleå vann skotten med klara 31–15 i matchen och var, totalt sett, det bättre laget.

35-årige Janne Sandström satte en av hemmalagets fullträffar, vilket var hans första slutspelsmål på...

– Elva år eller något sådant. Jag tänkte faktiskt på det, att det var länge sedan sist. Det var skönt att äntligen få göra ett mål i slutspelet, säger han till C More.

– Vi får en riktigt bra start på den här serien, det är inget att snacka om. Men vi har tuffa matcher kvar. 1–0 är ingenting.

FAKTA

Luleå–Frölunda 5–2 (2–1, 2–1, 1–0)

Första perioden: 1–0 (0.31) Sami Sandell (Niklas Olausson, Toni Koivisto), 1–1 (6.19) Fredrik Eriksson, 2–1 (12.51) Jan Sandström (Niklas Olausson, Johan Fransson).

Andra perioden: 3–1 (2.49) Linus Persson (Cam Abbott), 4–1 (10.32) Linus Klasen (Johan Fransson, Karl Fabricius), 4–2 (11.07) Joel Lundqvist (Henrik Tömmernes) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 5–2 (18.23) Joonas Vihko (Karl Fabricius) mål i tom kasse.

Skott: 31–15 (13–4, 11–5, 7–6).

Utv, Luleå: 5x2. Frölunda: 3x2.

Domare: Marcus Linde, Kungälv, och Ulf Rönnmark, Stockholm.

Publik: 5 311.

ARTIKELN HANDLAR OM