Klasen-Frölunda 3-1

Luleås trollgubbe bakom alla målen: ”Nu lossnade det”

HOCKEY

Förra slutspelet saknade Luleå en riktig matchvinnare.

Därför värvades Linus Klasen med ett tydligt uppdrag:

Bryt mönstret och avgör matcher.

– Jag vet varför jag är här, säger han.

Klasen.

Linus Klasen värvades till Luleå Hockey för att göra den där extra dribblingen och vara den spelaren som är skillnaden mellan att åka ut i kvartsfinalen eller gå till final. Sportchefen Lars ”Osten” Bergström får betala för sin stjärnspelare – men i går fick Luleå verkligen valuta för pengarna.

27-åringen var inblandad i Luleås första två powerplay-mål innan han själv hittade nättaket bakom Frölundamålvakten Julius Hudacek.

– Det var min tredje match på väldigt länge så det är skönt att få komma in i det, säger Klasen.

Under de två första kvartarna har Luleå haft chansen i powerplay åtta gånger men inte fått in pucken.

I går tillbringade Frölunda totalt 26 minuter på utvisningsbänken och då tvekade inte norrbottningarna.

– Vi hade bra powerplay senast i Göteborg också, men då ville pucken inte in. I dag lossnade det helt och det känns såklart skönt, säger han.

Tre poäng i dag, formen verkar bra.

– Ja, det rullar på. Jag försöker vara med varje match och göra det som krävs för att spela min bästa hockey.

”Inga hemligheter”

Känns kroppen bra?

– Ja, absolut, det gör den. Det finns inga hemligheter det är bara hårt jobb som gäller. Nu suger vi på den här karamellen, sen är det resdag i morgon och sen smäller det igen.

Efter matchen påpekade Luleåtränaren Jonas Rönnqvist hur viktig Klasen är för laget.

– Han har varit bra för oss den senaste tiden och det är glädjande att se. Vi behöver honom och han jobbar föredömligt både offensivt och defensivt. Ska man gå vidare i slutspelsomgångar så krävs det att alla bidrar med sitt och hans särprägel är att vara kreativ och skicklig med pucken. Han är viktig för oss.

FAKTA

Luleå–Frölunda 3–1 (2–0, 0–0, 1–1)

(Kvartsfinal 3 i bäst av 7)

Första perioden: 1–0 (10.31) Karl Fabricius (Mika Pyörälä, Linus Klasen) spel fem mot fyra, 2–0 (19.20) Daniel Gunnarsson (Pavel Skrbek, Linus Klasen) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3–0 (5.03) Linus Klasen (Niklas Olausson, Linus Persson) spel fem mot tre, 3–1 (13.55) Joel Lundqvist (Dick Axelsson, Christian Bäckman).

Skott: 28–21 (7–5, 13–11, 8–5).

Utv, Luleå: 6x2. Frölunda: 13x2.

Domare: Marcus Linde, Kungälv, och Ulf Rönnmark, Stockholm.

Publik: 5 645.

Luleå leder med 2–1 i matcher.

KLASEN BAKOM ALLA 3 MÅLEN

1–0 PERIOD 1, TID: 10.31

Luleå får chansen i powerplay efter en armbågstackling av Henrik Tömmernes. Linus Klasen var positionerad på högerflanken och höll länge i pucken innan han bestämde sig för att skjuta. Mika Pyörälä stötte vidare pucken till Karl Fabricius som i sin tur petade in den.

2–0 PERIOD 1, TID: 19.20

Ett till PP-mål. Niklas Olausson sköt i stolpen och några sekunder senare passade Linus Klasen upp pucken till Pavel Skrbek vid blå. Han passade vidare till Daniel Gunnarsson som hittade nätet bakom Julius Hudacek med sitt slagskott.

3–0 PERIOD 3, TID: 5.03

Fem minuter in i den tredje perioden fick Luleå spela fem mot tre då både Dick Axelsson och Fredrik Eriksson var utvisade. Linus Klasen drog upp pucken i nättaket efter ett pass av Niklas Olausson.