”Det är en jätteskandal”

Luleå rasar efter målkaoset: ”Inte första gången det händer i Scandinavium”

1 av 8 | Foto: C SPORT
Niklas Fogström reducerar till 2-3 för Luleå - eller?
HOCKEY

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Stort kaos i Scandinavium. Efter Luleås förlust i sudden går assisterande tränaren Thomas ”Bulan” Berglund till hårt angrepp mot både video­domaren och Frölunda.

– Det är en jätteskandal. Sitter det någon där som ger hemmalaget fördelar är vi jävligt illa ute, dundrar han.

Frölunda ledde med 3–1 när domaren Mikael Sjöqvist bestämde sig för att videogranska Niklas Fogströms skott.

– På isen där jag stod är det helt omöjligt för mig att bedöma att det är mål och jag tycker att den tar i ribban och gör en klar wash. Min känsla är att jag vill ringa för att bekräfta till 100 procent att pucken inte är inne, säger Sjöqvist till C More.

På reprisbilderna kunde hela Hockeysverige se att det var ett solklart mål.

”Något har gått snett”

Men videdomaren gav ett annat besked.

– Det vi får tillbaka är att pucken inte är inne. På bilderna som han har fått kan han tyvärr inte se att pucken är inne och då får vi gå på den känslan vi hade på isen, säger Sjöqvist och fortsätter:

– Då kommer nya bilder på jumbotronen som videodomaren inte fått och då ser vi att det är mål.

Till slut blev det alltså rätt, men det flera minuter långa strulet får Luleå att se rött. På presskonferensen efter 4–3-förlusten sparade inte den assisterande tränaren Thomas Berglund på krutet.

– Det låter väldigt märkligt att man ska ha en videogranskare som inte har tillgång till alla bilder som man får se i tv. Det är en jätteskandal. Och det har varit struligt här i Frölunda tidigare med video­kameror och så vidare. Jag vet inte om det är samma kille som sitter där nu. Det är en jätteskandal att vi håller på att bli bestulna på ett fullt regelrätt mål, säger ”Bulan” och fortsätter:

– Något har gått snett, men jag fattar inte vad. Sedan måste man från Frölundas sida se över vad det är för kille som sitter där. Granska så att man inte har någon som sitter och ger hemmalaget fördelar, för då är vi jävligt illa ute.

”Ingen gör fel med flit”

Joakim Karlsson var domarkontrollant i går. Han beklagar den uppkomna situationen och skyller på teknikstrul.

– Den var något fel med bildöverföringen upp till videodomaren och det är något vi får titta på.

Hur ser du på Luleås kritik, att det kanske är någon som ger hemmalaget fördelar som sitter där?

– Det stämmer absolut inte. Ingen vill ju göra fel med flit och så fort han såg på jumbo­tronen att pucken var inne tryckte han på knappen, säger Karlsson.

14.58 in i femte perioden satte Mathis Olimb segerpucken och Frölunda kvitterade till 2–2 i matcher.

– Man får så mycket energi att det känns som att man kan springa 10 000 meter efteråt. Vi har momentum nu och ska vinna på torsdag, säger Olimb.

FAKTA

Matchfakta:

Frölunda–Luleå 4–3 e förl (1–1, 1–0, 1–2, 0–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (12.19) Christian Bäckman (Henrik Tömmernes, Joel Lundqvist) spel fem mot fyra, 1–1 (15.59) Jan Sandström (Niklas Olausson, Linus Persson).

Andra perioden: 2–1 (17.57) Magnus Kahnberg (Christian Bäckman, Henrik Tömmernes).

Tredje perioden: 3–1 (0.21) Joel Lundqvist (Fredrik Eriksson, Dick Axelsson), 3–2 (7.44) Niklas Fogström (Johan Fransson, Pavel Skrbek), 3–3 (8.08) Chris Abbott (Joonas Vihko, Cam Abbott).

Femte perioden: 4–3 (14.58) Mathis Olimb (Sebastian Collberg, Fabian Brunnström).

Skott: 40–49 (6–15, 10–8, 6–10, 11–8, 7–8).

Utv, Frölunda: 5x2. Luleå: 6x2.

Domare: Ulf Rönnmark, Stockholm, och Mikael Sjöqvist, Karlstad.

Publik: 11 363.

2–2 i matcher.

FYRA SAKER UPPRÖRDE LULEÅ

BORTDÖMT LULEÅMÅL

I början av den andra perioden trycker Luleå på och Frölundas målvakt Julius Hudacek får inte tag på pucken i målgården. Ändå blåser domaren Ulf Rönnmark i sin position vid blålinjen av någon tiondels sekund innan Daniel Mannberg stöter in pucken som skulle inneburit en 2–1-ledning för norrbottningarna. Andre huvuddomaren Mikael Sjöstedt, som är positionerad vid den förlängda mållinjen, pekar för mål men gör sedan en washout när han inser att Rönnmark blåst i pipan.

TVEKSAM UTVISNING – MÅL FRÖLUNDA

Ett tiotal minuter efter det bortdömda målet åkte Jan Sandström på en holding-utvisning – som han senare också reagerade på i CMores intervju.

– Väldigt billigt, sa Sandström.

1.13 in i powerplayet gjorde Magnus Kahnberg (bilden) 2–1 till Frölunda.

HÖG KLUBBA – INGEN UTVISNING

I slutet av den andra perioden gruffade Luleås Chris Abbott (bilden) och Frölundas Joel Lundqvist. Efter att de lämnat sargkanten får Abbott Lundqvists klubba i ansiktet. Efteråt visade Luleås kanadensare att han även börjat blöda. Domarduo missade det som – enligt bortalaget – borde inneburit 2+2 minuter för Joel Lundqvist. Och direkt i inledningen av den tredje perioden gjorde samme Lundqvist 3–1 för Frölunda.

MÅLKAOS – TREDJE PERIODEN

Luleås Niklas Fogström bryter in från högerkanten och skjuter ett dragskott förbi Hudacek. Fogström jublar för mål, men Mikael Sjöstedt tycker sig se att pucken tar i ribban och gör washout. Spelet fortgår i ett par minuter till nästa avblåsning. Då ringer Sjöstedt upp till videomåldomaren som efter flera minuter meddelar att han inte kan se att pucken är över mållinjen. Detta trots att flera av CMores kameravinklar KLART visar att pucken är inne. Efter att Sjöstedt återigen gjort washout visas en ny repris på jumbotronen i Scandinavium där det syns att pucken är inne och saftblandaren bakom målet tänds igen av videomåldomaren. Det blir ett nytt samtal och denna gång döms mål för Luleå (2–3).