Per Ledins ilska: ”Det var en avrättning”

Jättebråket mellan Luleå och Växjö

1 av 2 | Foto: Pic Agency/CMore Sport
HOCKEY

STOCKHOLM/LULEÅ. Här brakar helvetet loss mellan Luleå och Växjö.

Teemu Lassila tryckte in målvaktsstöten rakt i ansiktet på Per Ledin vid slutsignalen.

– Det här är det värsta jag varit med om. Det var en avrättning, säger Ledin till Sportbladet.

Växjö tog en tung trepoängare efter 3-2 i Norrbotten innan OS-uppehållet och går därmed upp på tredjeplats i SHL-tabellen.

Men efterspelet kommer handla om det som utspelade sig vid slutsignalen i Coop Arena när ett vilt kämpande Luleå forcerade för en kvittering.

För då urartade allting framför Växjös målvakt Teemu Lassila.

Värst blev det för Per Ledin, som knockades av Lassilas målvaktsstöt och fick blodvite i ansiktet.

– Jag har ruskig huvudvärk och kan inte andas genom näsan. Det känns som att näsan sitter i bakhuvudet, säger Ledin efter tumultet.

Hur uppfattade du situationen?

– Jag gick på mål och tog returen. Pucken studsar över och jag blir nerdragen bakifrån. Jag ramlar. Han släpper klubban och matar med stöten. Han drar den rätt i ansiktet ett par gånger.

”Känner hur det sprutar”

– Stöten är stenhård. Jag vet inte hur många smällar det var. Jag tyckte det small hela tiden. Jag hann inte reagera. Jag känner hur det sprutar någonting och jag håller på att explodera. Då fattar jag att det är stöten som han slår med, säger Per Ledin, som menar att ’det är det värsta jag varit med om’.

Lakers-tränaren Sam Hallam tog dock Lassila i försvar efter incidenten.

– Det kostar att ge sig in på mål. Det gäller att ha spelare som är villiga att göra det. Per Ledin är en sån spelare. På något sätt lyckas han hamna där väldigt ofta och nu var han hela vägen in på vår målvakt. Vår målvakt och några spelare markerar att går man in på mål ska det kosta.

”Var en avrättning”

Ledin slår tillbaka direkt:

– Det var en avrättning. Han slet ner mig och så smäller det – PANG. Det är en jävla skillnad att trycka ner någon och gnugga handsken, men han släpper klubban och bara slår.

– Jag har aldrig varit med om att du får missbruka stöten på det sättet.

Har han (Lassila) bett om ursäkt?

– Nää. Inte om man missbrukar våld på det sättet. Han visste mycket väl vad han gjorde. Det är inte så mycket att snacka om. Tar man stöten och slår tre-fyra gånger mot ansiktet och knäcker näsan. Jag vet inte om jag har hjärnskakning också. Vi skulle träffas i morgon och göra minnestest.

– Jag vet inte om det hjälper med en ursäkt, fortsätter Ledin, som fick två minuter för interference medan Lassila fick match penalty för sitt tilltag.

Teemu Lassila är redan avstängd till nästa match.

Anmäls till disciplinnämnden

Efter smålänningarnas seger förbereddes en rapport till disciplinnämnden.

– Det är match penalty direkt i och med att stöten är så pass farlig och att den träffar motståndaren i ansiktet. Där är regelverket väldigt tydligt, säger Hockeyligans domarbas Peter Andersson.

Vad hände?

– Ledin kör på målvakten i målgården, som i sin tur är ett straff, och då blir Lassila förbannad och slår ett slag. Han sätter klubbstöten i ansiktet på Per Ledin och enligt alla regler som finns är det per automatik ett matchstraff och en kommande avstängning, säger Andersson och fortsätter:

– Jag har fått en rapport och ’caset’ är redan i gång. Men i och med att det är ett OS-uppehåll vet jag inte hur disciplinnämnden kommer hantera det.

När Sportbladet träffade Lassila efter tumultet var han ångerfull.

– Jag mår dåligt över det. Det kändes inte rättvist och det blev en tråkig avslutning på matchen. Jag hoppas att han mår bra.

FOTNOT: Se Lassilas attack på Ledin

FAKTA

Matchens stjärnor

Colby Armstrong: Matchvinnare!

Linus Klasen: Kvitterade i tredje.

Johan Forsberg: Mål med bud på fler.

Jan Hlavac: Tre assist.

Rhett Rakhshani: Vacker fullträff i PP.

Målvakt: Teemu Lassila: Gjorde flera viktiga räddningar.

Jury: Mimmi Åkerlund, Luleå.

Luleå–Växjö 2–3 (0–0, 1–2, 1–1)
Andra perioden: 0–1 (8.18) Erik Josefsson (Ville Varakas, Jan Hlavac) spel fem mot fyra, 0–2 (17.00) Rhett Rakhshani (Jan Hlavac, Teemu Lassila) spel fem mot fyra, 1–2 (17.49) Johan Forsberg (Dean Kukan).

Tredje perioden: 2–2 (0.47) Linus Klasen (Linus Persson, Niklas Olausson) spel fem mot fyra, 2–3 (10.55) Colby Armstrong (Jan Hlavac).

Skott: 31–27 (7–10, 15–12, 9–5).

Utv, Luleå: 3x2. Växjö: 5x2, 1x5, 1 matchstraff.

Domare: Sören Persson, Lidköping, och Pehr Claesson, Alvesta.

Publik: 4 812.

ARTIKELN HANDLAR OM