Owuya frias av riksidrottsnämnden

1 av 2
HOCKEY

Mark Owuya stängdes av från all ishockey i ett år efter problem med ett dopningtest.

Nu frias han av riksidrottsnämnden.

– Otroligt skönt och jag har känt mig orättvist behandlad, säger målvakten till Sportbladet.

Det var i juli som det uppdagades att Mark Owuya, 24, missat en dopningtest under en träning med Luleå Hockey. Målvakten ska låst in sig på toaletten och först gjort testet vid ett senare tillfälle.

– Lagkamraterna säger till honom att han inte kan gå in själv, men han gör det ändå. Han brydde sig inte om vad de sa. Han tänkte nog att han hade rätt att göra så, om han inte manipulerade det. Men lagkamraterna hade helt klart för sig vilka regler som gällde, berättade dopingkontrollanten Mona Ringbjer.

Rikidrottsförbundet stängde av 24-åringen från all hockey i ett års tid på grund av incidenten.

– Det är kul att man stängs av ett år för att ha skippat ett test. De kan testa mig hur mycket de vill. Men de har inte testat mig för att ha kollat om jag faktiskt är dopad. Det här är det pinsammaste jag har sett, sa Owuya då.

”Inte motbevisas”

Nu frias Owuya av högsta instansen Riksidrottsnämnden.

– Riksidrottsnämnden har fattat beslut om att lämna Dopingkommissionen beslut utan bifall så han är frikänd, säger sekreteraren Ander Hübinette till Sportbladet.

Hur kom ni fram till beslutet?

– Man kom fram till att hans invändning om att han hade fått tillåtelse om att gå på toaletten inte var motbevis av dopingkommissionen.

Owuya själv är lättad över beslutet.

– Jag vill ligga lågt att tag till och inte kommentera alltför mycket gällande beslutet. Men det är otroligt skönt att vara friad och jag har hela tiden inte tyckt att jag gjort något fel, säger han.

Owuya har kontrakt med Luleå, men har inte fått träna med klubben under avstängningen. Nu är framtiden osäker.

– Jag har kontrakt med Luleå och min utgångspunkt är att spela där. Men jag har inte hunnit att prata med dem ännu. Sedan har jag alltid haft ett mål att spela i NHL och det målet har jag kvar.