Nyförvärvet hjälte efter straffläggning

”Otroligt skönt”

1 av 2
HOCKEY

Han sköt segern till Luleå efter tio straffar.

Sedan skickade nyförvärvet en kaxig passning till ärkerivalen Skellefteå.

– Vi kommer att sluta före Skellefteå i serien, säger Daniel Zaar.

Foto: BILDBYRÅN
Daniel Zaar var den ende spelare som nätade under straffläggningen.

Det var veteranerna mot SHL-debutanten i de två första perioderna mellan Luleå och Skellefteå. 36-årige Jan Sandström gjorde inte mål på hela förra säsongen, men i premiären nätade han direkt.

Elva minuter in i den första perioden kom målet som betydde 1-0 till Luleå. Men Skellefteås svar lät inte vänta på sig.

Bara tre minuter senare kvitterade Pär Lindholm i sin första SHL-match. 22-åringen lämnade Skellefteå säsongen 2010/2011 efter att bara att spelat en match i elitserien. Sedan dess har han spelat i Sundsvall, Piteå och senaste i Karlskrona där han fick sitt genombrott.

Missade fem raka

Nu har Lindholm fått det i SHL också. I mitten av den andra perioden var det 22-åringen som satte 2-1-målet i powerplay.

– Jag har hela tiden siktat på att få komma tillbaka hit och spela här så det känns jättebra. Givetvis är det kul att producera framåt och göra mål också, säger han till C More.

Innan perioden var slut var det dock dags för Luleås andra 36-åring att näta. Per Ledin höll sig framme på en retur och satte kvitteringen.

Matchen gick till en mållös förlängning och fick sedan avgöras på straffar.

Där missade Lindholm sin straff och efter att Skellefteå missat fem raka kunde Daniel Zaar skjuta extrapoängen till Luleå efter sitt andra försök i straffläggningen.

Nyförvärvet hade ett friläge under ordinare tid, men lyckades inte sätta dit den.

– Min drömtanke var väl att jag skulle gå in och avgöra. Det var jäkligt skönt att göra det, säger Zaar och skickar en kaxig passning till Skellefteå.

– Vi kommer att sluta före Skellefteå i serien. Det tror jag.

FAKTA

Matchens fem bästa spelare:

Pär Lindholm.

Martin Lundberg

Lennart Petrell

Chris Abbott

Lucas Wallmark

Domare (Sören Persson, Mikael Nord)

Matchen

Bäste målvakt: Daniel Larsson

■ ■ Det var derby. Det var känslor. Och det var definitivt SHL-premiär.Båda lagen blixtrade till stundtals - men det var aldrig något riktigt finlir.

Det här är långt ifrån samma Skellefteå som vann SM-guld i våras. Men det är också långt ifrån det Luleå som Jonas Rönnqvist styrde i fjol. Det handlar om två lag som bygger nytt och det märks att man ännu inte riktigt hittat rätt.

Pär Lindholm i Skellefteå gjorde sina två första SHL-mål och det i ett premiärderby. Hatten av.

Luleå trivdes bäst i powerplay där man gjorde sina två mål under ordinarie tid. Men matchen gick till sudden och sedan till straffläggning. Det blev en ren och skär kamp mellan målvakterna Daniel Larsson och Marcus Svensson där den förstnämnde drog det längsta strået.

Daniel Zaar klev in och blev stor matchhjälte för Luleå. Det lär nog inte ha varit den sista gången under säsongen 2014/2015.

(Betyg och analys: Max Wiik)

Luleå–Skellefteå AIK 3–2 e str (1–1, 1–1, 0–0, 0–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (11.19) Jan Sandström (Marcus Fagerudd, Stephen Dixon) spel fem mot fyra, 1–1 (14.13) Pär Lindholm (Kirill Kabanov).

Andra perioden: 1–2 (9.23) Pär Lindholm spel fem mot fyra, 2–2 (13.45) Per Ledin (Lucas Wallmark, Chris Abbott) spel fem mot fyra.

Avgörande str: Daniel Zaar.

Skott: 24–27 (5–7, 9–7, 9–9, 0–4, 1–0).

Utv, Luleå: 6x2. Skellefteå AIK: 9x2.

Domare: Mikael Nord, Arboga, och Sören Persson, Lidköping.

Publik: 6 179.