Straffet efter tacklingen

Dom i dag mot Luleås Emil Sylvegård

HOCKEY

Emil Sylvegård sänkte Leksands David Åslin med en tackling i mittzonen.

Nu stängs Luleå-forwarden av.

Han stoppas från spel i tre matcher och får böta 3000 kronor.

Luleå Hockey meddelar i dag på twitter domen mot sin forward Emil Sylvegård.

Han stängs av fyra matcher, varav en omvandlas till böter (3000 kronor).

Det var i tisdags, i mötet mellan Luleå och Leksand, i tisdags  som David Åslin, 25, åkte i mittzonen och fick en tackling av Luleås Emil Sylvegård.

Tacklingen tog mot huvudet och Åslin kunde inte medverka mer i matchen. Efteråt hade han ont i huvudet och det befaras att han fått en hjärnskakning

Borta mot Skellefteå

Sylvegård, 21, var ångerfull när Sportbladet talade med honom i går.

– Tanken var att göra en korrekt bröstvärmare mitt på isen. Men när han flyttade sig så blev det såhär. Det var inte meningen att skada någon i alla fall

Sylvegård missar nu de tre kommande matcherna mot Skellefteå (i kväll) samt Modo och Brynäs.

Fotnot: Avstängningen gäller även i CHL-semifinalen mot Skellefteå på tisdag.

FAKTA

Disciplinnämndens dom i sin helhet

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan som är upprättad i efterhand, ett yttrande från Emil Sylvegård samt filmsekvenser från händelsen.

Av anmälan framgår i huvudsak följande: I slutet av första perioden spelade Leksands nr 89, David Åslin, ifrån sig pucken och fick samtidigt en tackling av Emil Sylvegård. Tacklingen skedde framifrån och på öppen is. Sylvegård satte ut sin högra armbåge som träffade Åslin i ansiktet. Åslin utgick blödande från munnen och med bekräftad hjärnskakning.

Emil Sylvegård har uppgett i huvudsak följande: David Åslin kom emot honom där han stod stilla på mittlinjen. Åslin kom med fart och hade full sikt och det kändes därför som att det skulle bli en nord-sydlig krock. Sylvegård var noga med att ha armarna mot kroppen. Precis före kontakten försökte Åslin komma undan genom att flytta sig åt sitt vänster och samtidigt luta sig nedåt och framåt. Detta innebar att träffen inte blev den ”bröstvärmare” som Sylvegård förutsett. Sylvegård gjorde sig inte större i tacklingsögonblicket utan drog tvärtom in armbågen mot kroppen. Armen var annars naturlig i sin position som ett resultat av hur man håller klubban som vänsterskytt. Kontakten var inte med armbågen utan det var överarmen som träffade Åslin. Hade Åslin inte lutat sig nedåt i sista sekund så hade tacklingen träffat rent i bröstet. Kollisionen är inte med sådan fart eller kraft att den borde förväntas leda till en hjärnskakning.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Anmälan får stöd av filmsekvenserna, särskilt den som är filmad av målkameran som är placerad bakom Luleås mål. I denna vinkel syns det, enligt nämnden, att Emil Sylvegård satte ut höger armbåge och att den träffade David Åslin i ansiktet. Nämnden anser inte att David Åslins rörelsemönster är sådant att han har ett ansvar för det inträffade. Nämnden anser alltså att det är utrett att Emil Sylvegård gjort sig skyldig till tackling mot huvudet som lett till att spelare blivit skadad och att han därför bör ådömas en avstängning.  Avstängningen bör motsvara fyra matcher, varav en match omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bl.a. SHL.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 p RF:s stadgar, utvisning enligt regel 124.

I händelse av missnöje får talan mot detta beslut föras av såväl den anmälande som bestraffade parten hos Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm. Klagoskriften skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden inom två veckor från den dag då det med överklagandet avsedda beslutet meddelats.

ARTIKELN HANDLAR OM