Såg uppropet – tömde omklädningsrummet

TV4-profilen tacksam: Det känns väldigt stort

Foto: TV4
HOCKEY

Ida Björnstad ville ge en annan tjej chansen hennes familj inte hade råd att ge henne.

TV4-profilens initiativ rörde upp många känslor – bland annat hos Luleå Hockeys Johan Forsberg.

Nu har SHL-stjärnan tömt klubbens omklädningsrum på utrustning som ska lånas ut till ungdomar med bristande ekonomiska förutsättningar.

Det var efter ett nästan osannolikt lyckat resultat i årets Tjejvasan som historien gjorde sig påmind för Ida Björnstad. TV4-profilen var en av många unga tjejer som drömde om att bli en stjärna i skidspåret men familjens ekonomiska situation skapade hinder för stora att klara av.

”Pappa ringde och sa förlåt”

”När jag gick i mål på tjejvasan och slutade på en 12:e plats över alla tusentals motionärer så ringde min pappa och sa. 'Förlåt Ida för att vi aldrig gav dig chansen.' Anledningen till att jag aldrig fick chansen var för att vi inte hade råd! Där har ni en bitter sanning som varit verklighet för mig och många andra. Det är SVIN-dyrt att idrotta och det är långt ifrån en självklarhet för alla. Jag hade förmånen att få åka med riktigt bra utrustning under årets Vasa och jag kan inte låta bli att fundera på hur det hade varit om jag haft de förutsättningarna för 15 år sen”, skrev Björnstad i ett öppet brev.

För att hjälpa någon annan i samma situation valde Ida Björnstad att skänka bort sin egen utrustning efter loppet. 14-åriga Belinda från Tärnaby fick skidorna men det är inte bara hon som nu får hjälp av historien.

Efter att ha läst om Ida Björnstads initiativ valde Luleå Hockeys Johan Forsberg själv att agera. Efter att säsongen nyligen avslutats tömde 29-åringen lagets omklädningsrum på skridskor, skydd, handskar och annan utrustning som nu skänkts till Sportoteket, ett slags bibliotek för sportutrustning som Luleå Kommun sedan årsskiftet driver tillsammans med Norrbottens idrottsförbund.

”Hoppas fler tar efter”

– Jag personligen har varit ganska privilegierad och haft råd men jag har haft många kompisar som varit tvungna att sluta av ekonomiska skäl. Det är klart att det här ligger mig varmt om hjärtat som levt med idrotten hela livet, säger Forsberg till TV4.

Utrustningen kommer nu att lånas ut till ungdomar som annars kanske inte skulle haft möjlighet eller råd att fortsätta sin hockeykarriär. Ida Björnstad hyllar Luleå Hockeys initiativ och hoppas att fler föreningar hänger på.

– Det känns väldigt stort att Johan Forsberg och Luleå Hockey väljer att engagera sig i det här och det är fantastiskt att föreningen inser att man kan göra skillnad för andra. Dessutom var det ett mycket bra val att skänka utrustningen till Sportoteket. Jag hoppas innerligt att fler föreningar tar efter och framförallt de större föreningarna inom de stora sporterna som har stora ekonomiska muskler, säger TV4-profilen till Sportbladet.

Även Djurgården Fotboll och Ulricehamns IF Skidor meddelar i sociala medier att de hakar på intiativet #geborttillsport.