Fjärde fallet av filmning i SHL

Jacob Lagacé får böta 5000 kronor

HOCKEY

Jacob Lagacé har fått sitt straff.

Luleås kanadensiske forward får böta 5  000 kronor.

Det är fjärde fallet av diving i SHL.

HV71-forwarden Teemu Laine var först att straffas för filmning av disciplinnämnden.

Efter det har även Örebros målvakt Julius Hudacek fällts och straffats dubbla gånger för filmning.

Luleås Jacob Lagacé hamnade på disciplinnämndens bord efter att referensgruppen ansett att han försökt filma till sig en utvisning i mötet med Karlskrona (Luleåseger med 4–2) den 29 oktober.

Bötesbelopp fastställt

DN har nu kommit fram till att Lagacé ska böta 5 000 kronor.

Motiveringen till beslutet är: "Filmsekvensen ger stöd för uppgiften i anmälan att Jacob Lagacé gjort sig skyldig till diving. Vad Jacob Lagacé uppgett medför ingen annan bedömning. Förseelsen är av sådan karaktär att den bör leda till bestraffning. Påföljden bestäms till ett måttligt bötesstraff."

Böterna för Julius Hudacek blev 5 000 respektive 10 000 kronor – Teemu Laine fick betala 5 000 kronor.

Lagacé har så här långt gjort sju poäng på 15 matcher med Luleå.

FAKTA

Så skriver DN i sin dom:

BESLUT

Efter match mellan Karlskrona HK och Luleå HF, SHL, den 29 oktober 2015, åläggs Jacob Lagace, Luleå HF, följande straff för filmning (diving):

Böter om 5 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan som skett i efterhand av ansvarig för SHL:s situationsrum, Christer Lärking, ett yttrande från Jacob Lagace samt en filmsekvens från händelsen.

Av anmälan framgår i huvudsak följande: Jacob Lagace kastar sig för att skapa en utvisning.

Jacob Lagace har uppgett i huvudsak följande: Jag har chansen att gå till anfall vid offensiv blålinje när en av deras spelare, som jag för övrigt inte ser före, touchar till mig över högerbenet med sin klubba så att jag både kommer ur balans, och får mig att sätta i tådelen (så kallad toe‐pick) av skenan när jag skall ta nästa skridskoskär. Jag hade inte kunnat göra något annorlunda för att förhindra att jag skulle falla i den situationen utan det var ett direkt resultat utav min motståndares handling när jag själv gick för att skapa en målchans.

Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgiften i anmälan att Jacob Lagace gjort sig skyldig till diving. Vad Jacob Lagace uppgett medför ingen annan bedömning. Förseelsen är av sådan karaktär att den bör leda till bestraffning. Påföljden bestäms till ett måttligt bötesstraff.