17-åring slår rekord: ”Nervöst”

HOCKEY

Junioren Filip Gustavsson kommer skydda Luleå Hockeys kasse mot HV71 på lördag.

Han blir också den yngste målvakten genom tiderna att starta en match i högsta serien.

– Det känns riktigt roligt, berättar Gustavsson för klubbens officiella hemsida.

Foto: Tomas Bergman/luleahockey.se
Filip Gustavsson.

Luleås målvakt Joel Lassinantti är skadad och Daniel Larsson har inte presterat. Nu får junioren Filip Gustavsson chansen att vakta kassen mot HV71 på lördag. Som grädde på moset blir han den yngste målvakten att starta i SHL.

– Det känns riktigt kul, förvisso en aning nervöst, men mest kul. Det är ju trots allt det här som jag har jobbat för ända sedan jag började satsa ordentligt på hockeyn, berättar han för Luleås hemsida.

Sedan tidigare är det fyra målvakter under 18 år som har startat i högsta serien. Ulf Nilsson i Skellefteå 82/83, Sam Lindståhl i Södertälje 84/85, Fredrik Andersson för Modo 85/86 och Andro Michel i Färjestad 07/08. Lindståhl har rekordet fram tills i morgon då han var 17 år fem månader och elva dagar vid debuten med Södertälje. Filip Gustavsson blir 17 år, fem månader och sju dagar imorgon när han slår rekordet, skriver hockeysverige.se 

Kul att testa seniorhockey

Gustavsson står i mål för klubbens J20-lag och U18-landslaget. Nu tar han klivet upp till SHL som han ser mycket fram emot.

– Det ska bli jätteroligt att få testa på seniorhockey. Så att man kan få en försmak på hur det kommer kunna vara längre fram i hockeykarriären. Dessutom passar det jättebra utifrån att jag kommer spela U18-VM senare under säsongen och där kommer jag i princip bara att ställas emot spelare som redan spelar seniorhockey.

Luleå Hockey ligger på en elfte plats i SHL och förlorade senast mot nykomlingarna Malmö Redhawks med 5-1. HV71 ligger på en niondeplacering.

FOTNOT: Matchen mellan Luleå Hockey och HV71 spelas på Coop Norrbotten Arena 16:00 och matchen kan ses på C More.