”Går fan inte att spela med såna här jävla pajaser som dömer”

Malmös tränare Mats Lusth sågade domaren på presskonferensen

Foto: BILDBYRÅN
Mats Lusth på en tidigare presskonferens.
HOCKEY

Malmö besegrade Djurgården.

Ändå ägnade tränaren Mats Lusth presskonferensen åt att slakta domaren Christoffer Karlsson verbalt.

– Det går fan inte att spela med såna här jävla pajaser som dömer, säger Lusth.

Malmö ledde med 3–1, men tappade till 3–3 mot Djurgården. Till slut lyckades dock Malmö vinna efter straffläggning.

Men Malmös tränare Mats Lusth – som under spelarkarriären bar smek-/öknamnet ”Överstegrisen” – bubblade inte av glädje efteråt. Han valde i stället att ägna stora delar av presskonferensen att ta heder och ära av svenska domarkåren i allmänhet och domaren Christoffer Karlsson i synnerhet.

– Vi pratade efter andra när vi hade 3–1 att nu är det väl jävligt stor risk att domaren börjar lägga sig i och det blev ju så. Vi försökte allt för att hålla oss undan situationer för att inte bjuda honom på någonting. Sedan började han ta utvisningar på oss. Det blev en helt jävla annan nivå på matchen, säger Lusth.

”En jävla crosschecking”

Det var främst en situation i slutet av andra perioden som Lusth irriterade sig på. Gabriel Landeskog tacklade Robin Alvarez i ryggen utan åtgärd från domaren.

– Alvarez får i slutet av andra en jävla crosschecking i ryggen som domaren släpper. Det är ju fan klockrent, men den vågar han inte ta. Sedan helt plötsligt tar han bara man kommer närmare djurgårdarna och då lägger de sig och får en fördel av det.

I Viasat Hockey – efter matchen, men före presskonferensen – gav Christoffer Karlsson sin syn på situationen:

– Jag upplever nog att Robin vänder upp ryggen, men när jag ser situationen så där får jag kanske revidera mitt beslut och be Malmö om ursäkt. Känslan jag har därute är att han slår iväg pucken och vänder upp ryggen.

”Blir jävligt skitnödiga”

– Både jag och linjemannen ser situationen och upplever att Robin (Alvarez) har ett större ansvar. Men när jag ser den på film upplever jag den på ett annat sätt.

Mats Lusth menar att Karlsson berövade hans lag på en trepoängare:

– Sedan blir vi jävligt skitnödiga i och med att de får in tvåan och får upp farten. Där tar de över matchen och vi blir mindre och mindre.

– Domarna ändrar nivån och då är det jävligt svårt för man vet inte vad man får göra. Sedan när vi får power play ska han jämna ut det igen i slutet och släpper två stycken helt plötsligt, då är det en annan nivå igen.

– Med två minuter kvar styr han in pucken så att Djurgården nästan får ett friläge. Det blev jävligt snurrigt där.

”Domarna hänger inte med”

Mats Lusth vädjar nu till hockeyförbundet att allsvenskan ska ha två huvuddomare i stället för en.

– Det ska vara en professionell liga med media, tv och allting. Men sedan måste ju för fan förbundet sätta något jävla krav på domarna också, det är många som inte hänger med. Sedan kanske det inte finns resurser för att ha tvådomarsystem. Det säger domarna själva som kommer från elitserien och är vana vid tvådomarsystem att det är jävligt svårt att döma själv helt plötsligt. Det går nästan fortare och är mer situationer i allsvenskan än elitserien, så här borde det definitivt vara tvådomarsystem. Det är ju förbundet eller vem det nu är som ansvarar för det.