”Jag förstår om han är arg på mig”

Malmö-sportchefen om känsliga beslutet och den kommande satsningen i SHL

Patrik Sylvegård om beslutet att sparka vännen och framtiden i SHL.
HOCKEY

Han valde att ge nära vännen sparken trots SHL-avancemanget.

Nu pratar Patrik Sylvegård, 48, ut om det känsliga beslutet – och den vilda SHL-satsningen.

– Han får jättegärna vara förbannad på mig, men jag har inget ont att säga om honom, säger Malmö-sportchefen.

Foto: BILDBYRÅN
Mats Lusth.

DOKUMENT: Äntligen SHL i miljonbygget

I början av april firade han SHL-platsen.

Mats Lusth tog sedan emot fansens hyllningar på torget i Malmö efter att ha varit den förste tränaren att föra upp Redhawks till svensk hockeys finrum – på åtta år.

Men knappt två veckor senare landade bomben: Lusth sparkas av klubben.

Med och tog beslutet var nära vännen Patrik Sylvegård, sportchef i Malmö, som också rekryterade Lusth för tre år sedan.

– Jag tog honom till mina armar och tyckte då att han var en bra profil att leda klubben. Vi hade tre underbara år ihop, säger Sylvegård, som nu talar ut om det känsliga beslutet att ge honom sparken.

"Har sökt honom"

– Det var förstås jättesvårt. Men jag har inte så mycket mer att säga om det. Hur vi tänkte känns bara fel att kommunicera via media. Folk får spekulera om de vill.

Har du pratat med Lusth efter att ni gav honom sparken?

– Nej, vi har inte pratat. Jag har sökt honom.

Tror du att han är arg på dig?

– Från min sida finns inget ont att säga om honom, snarare tvärtom. Han får jättegärna vara arg på mig. Och jag kan förstå om han är det.

Påverkar det här er vänskap?

– Jag har tvingats sparka folk tidigare som jag känt väl. Vi har fortfarande bra relationer. Mats är en kanonkille, men det är så här branschen fungerar.

– Om han tycker illa om mig får stå för honom, men jag tycker att vi hade en bra resa ihop, fortsätter Sylvegård, som väljer att lägga fokus på sitt jobb att bygga ett SHL-lag av Malmö.

Jagar drömspelare

Klubben annonserade tidigt sina drömnamn, men nu kan ett av dem avskrivas.

KHL-backen Patrik Hersley.

– Han har fortfarande ett tvåårskontrakt med sin KHL-klubb. Han kommer inte till oss, det vet vi. Men det är ett namn på sikt, han har köpt hus i Malmö, säger Sylvegård.

Men fortfarande återstår två tunga namn kvar på Malmös lista:

Magnus Pääjärvi, 24, NHL-forward i St. Louis Blues.

– I dagsläget är det ett långskott. Men jag har pratat med honom personligen och han vet att vi är intresserade. Han vet vår ståndpunkt, men vi vet samtidigt att han satsar på NHL.

Andreas Thuresson, 27, klubblös VM-spelare.

– Samma där, han känner till vårt intresse. Vi har haft diskussioner, träffat varandra och käkat lunch. Vi kan inte konkurrera med KHL rent ekonomiskt och det är inte så att jag tjatar hål i huvudet på spelare.

"Söker en landslagsfemma"

Malmö har nyligen värvat "hem" den landslagsmeriterade målvakten Oscar Alsenfelt från Leksand. Han är det första tunga namnet, men Skåneklubben letar vidare och hoppas hitta två nya backar och tre forwards – av landslagsklass.

– Vi försöker hitta en förstafemma, en landslagsfemma. Men vi får se. Det finns många bra namn på marknaden och vi är nära några av dem.

Vad ser du Malmö nästa säsong?

– Det är svårt att säga nu, i ett sånt här tidigt skede. Målsättningen är förstås att spela i SHL även 2016-17 och vi kommer att vara ett lag som krigar om varje poäng.

Med en landslagsfemma – ser inte Malmö ut som ett slutspelslag då?

– Det får stå för dig. Men allt kan hända, vi har grunderna och ett bra system. Vi kommer att jobba stenhårt, avslutar Sylvegård.

DOKUMENT: Äntligen SHL i miljonbygget