”Jag kunde bara ligga tyst i ett mörkt rum”

Malmö-forwarden berättar om vägen ur skadan

Foto: Emil Malmborg
”Bara för att min story inte är som många ­andras vill jag inte att folk tycker synd om mig. Jag vill att folk ser att jag har kämpat för att ­komma dit jag är i dag”, säger Malmö Redhawks amerikanske forward Peter Mueller.
HOCKEY

MALMÖ. Dundersuccé som stortalang i NHL – men sen knockad och förstörd.

Malmö Redhawks-forwarden Peter Mueller vet hur det är att gå från rampljuset till ett beckmörkt rum. Och tillbaka.

– Jag vill inte att folk tycker synd om mig, säger han.

4 april 2010. Stanley cup-kvartsfinalen mellan Colorado och San Jose går mot förlängning när Peter Mueller ska plocka upp en puck i offensivt sarghörn. Då kommer San Joses Rob Blake åkandes mot Colorado-forwarden i rusande fart.

Huvudet far in i sargkanten, Mueller blir liggande på isen och tv-tittarna hör kommentatorn skrika ut ”Blake destroys Peter Mueller”.

– Om jag har sett bilderna? Åh, ja. Men vad kan jag göra åt det nu?

Nu – fem och ett halvt år senare – sitter Peter Mueller på ett köpcentrum i Malmö och tar en tugga anka. Den 27-årige forwarden är frisk, spelar SHL-hockey för Malmö Redhawks och säger att han njuter av livet.

Men resan till att ens kunna snöra på sig skridskorna igen har varit lång.

Smällen kom i kvartsfinalen i Stanley cup 2010.
Sekvensen innan.

”Kunde bara ligga”

– Den där hjärnskakningen var min andra, och definitivt den allvarligaste, säger han.

– Det fanns dagar då jag mådde bra, sen kom dagarna där jag var tillbaka på ruta ett. När de dåliga dagarna kom kunde jag bara ligga eller sitta i ett mörkt rum utan några ljud – inget mer.

Vad tänkte du då?

– Om jag skulle leva på det sättet i resten av mitt liv. Så fort jag försökte göra något blev jag sämre, det tog så lång tid och jag fick inte göra det jag älskar. Då är det klart att jag tvivlade.

Mueller var borta från ishockeyn i nästan ett och ett halvt år.

Två år innan smällen hade han gjort stor succé som 19-årig rookie i NHL. Efter att ha gått som åtta i draften 2006 gjorde Mueller 54 poäng på 81 matcher för Phoenix, spelade VM för USA och spåddes en alldeles lysande framtid.

– Jag levde min barndomsdröm. Det jag fick uppleva kommer jag ha med mig till dagen jag dör, säger han och fortsätter:

– Jag tittade på NHL varje dag under min uppväxt. När jag sen hamnade där såg jag mig fortfarande som den lilla killen som spelade hemma med mina kompisar. Jag trodde knappt att det var sant.

Missade en hel säsong

Verkligheten kom ifatt genombrottsmannen. Hans andra säsong gick knackigt, sen värvades han till Colorado Avalanche, fick en nytändning – innan den där tacklingen kom.

När Mueller väl var tillbaka i rinken hade han missat en hel säsong. Efter ytterligare två NHL-säsonger, och en flytt till Florida Panthers, hamnade han i Schweiz sommaren 2013. Han skrev på för Kloten Flyers och lyckades ta laget till final och ösa in poäng.

Men han var borta från NHL.

– Visst har det funnits nätter när jag inte kunnat somna och bara legat och tänkt. Sen har jag insett att jag bara stannat uppe hela natten. Jag försöker liksom inte tänka så mycket på allt som hänt.

– Och det kunde ha varit värre. När jag kom tillbaka från skadan kändes det nästan som att jag behövde lära mig spela hockey igen. Jag ska vara glad att jag är frisk och kan spela.

Jag misstänker att du har tänkt på hur din karriär har artat sig?

– Ja, men jag tror att allt händer av en anledning. Jag vill fortfarande spela i NHL, målet är att komma tillbaka. Men det finns samtidigt många andra fina ställen i världen där det finns riktigt bra hockey. Exempelvis Malmö.

I somras fick han ett samtal från Malmö.

Malmö Redhawks sportchef Patrik Sylvegård ringde i somras. Han ville ha Mueller, som gjort en stark och en svagare säsong i Schweiz.

– Då ringde jag T.J. Galiardi direkt, säger Mueller.

Mueller och Galiardi spelade tillsammans i Colorado, och några veckor efter deras samtal återförenades de i Malmö Redhawks – och skrev ett nytt kapitel bortom NHL.

– För två somrar sen åkte jag för att få ett kontrakt med St. Louis, men blev en av de sista killarna som blev bortvalda. Det fanns andra try out- eller tvåvägskontrakt i NHL, men jag ville inte ha den stressen. Jag har en liten son och älskar Europa. Och spelar du bra i Sverige så ser NHL-lagen dig, säger Mueller.

Upp och ner

Mueller har dock inte riktigt fått det att lossna under sin första tid i SHL och har ett poängfacit på tolv poäng (sju mål och fem assist) på 24 matcher.

– Jag kan bättre. Det har varit lite som en berg-och-dalbana, vissa matcher har jag spelat bra och i andra matcher har jag kunnat göra det bättre. Förhoppningsvis börjar pucken gå in för mig snart, säger han.

Det finns alltså mer att ge. Peter Mueller tycker nämligen inte att Rob Blake förstörde honom.

– Jag är samma spelare som innan tacklingen. Visst, jag satt mig i en risk genom att fortsätta spela – men bara för att min story inte är som många andras vill jag inte att folk tycker synd om mig. Jag vill att folk ser att jag har kämpat för att komma dit jag är i dag, säger han.

FOTNOT: Malmö–Frölunda Cmore Sport 19.00 i kväll.