Domen: Han stängs av i fem matcher

Så straffas Malmö-forwarden efter tacklingen

HOCKEY

Kim Rosdahl sänkte Brynästalangen Lucas Carlsson med en låg tackling.

Nu straffas Malmös forward.

Han stängs av i fem matcher, varav en omvandlas till böter på 3000 kronor.

Foto: BILDBYRÅN

Det var i lördags, i det dramatiska slutet mellan Brynäs och Malmö (3–2), som Kim Rosdahl träffade Brynäsbacken Lucas Carlsson, 18, med en tackling i mittzon.

Tacklingen tog rakt på benet, men inte på knäet som alla först befarade.

– Jag hade tur. Det var bara en lårkaka, sa 18-åringen till Gefle Dagblad dagen efter den otäcka smällen.

Rosdahl straffades med fem minuter plus matchstraff och blev automatiskt avstängd en match.

I dag kom domen från disciplinnämnden.

Fyra plus böter

Rosdahl, 19, stängs av i fem matcher (inklusive den automatiska), varav en omvandlas till böter på 3000 kronor.

Lucas Carlsson kan spela redan i morgon, hemma mot Modo, i ett Brynäs med backkris.

Gävleklubben har ju skador på Simon Bertilsson, Anssi Salmela och Mattias Nörstebö, varav den sistnämnde är närmast comeback – dock troligen först om en dryg vecka.

Se tacklingen här!

FAKTA

Så skriver DN i domen

BESLUT

Efter match penalty i match mellan Brynäs IF och IF Malmö Redhawks, SHL, den 9 januari 2016, åläggs Kim Rosdahl, IF Malmö Redhawks, följande straff för knätackling (kneeing):

1. Avstängning fr.o.m. den 10 januari 2016 t.o.m. den 23 januari 2016. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning

2. Böter om 3 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 5 matcher, varav 1 match omvandlas till böter.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Kim Rosdahl samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan: Kim Rosdahl fullföljer en offensiv tackling på Lukas Carlsson som har spelat ifrån sig pucken i slutet av matchen. Rosdahl sätter fram sitt vänsterknä och har tyngden på samma ben. Carlsson gör en sidledsförflyttning för att undvika tacklingen och blir träffad på benet av Rosdahls knä. Carlsson kommer inte tillbaka till spel efter situationen.

Kim Rosdahl har uppgett följande: Kim fullföljer en offensiv tackling på Lukas som är tacklingsbar när Kim träffar Lukas, Kim gör ingen rörelse med sitt knä som är onormalt utan mer att Lukas gör allt för att inte bli träffad och hinner undan med kroppen men benen är kvar och av detta så krockar Kim och Lukas knä med varandra, Lukas får Kims knä mer på låret och får en lårkaka av smällen. Det finns inget uppsåt att skada Lukas eller att Kim sätter ut knät för att träffa Lukas, så vår bedömning är att det är en ren olyckshändelse att Lukas får Kims knä på sig och vad Kim fick höra vad det ingen fara med Lukas skada och det var skönt för alla parter.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Filmsekvensen ger enligt nämnden stöd för uppgifterna i anmälan och att Kim Rosdahl gjort sig skyldig till en knätackling. Nämnden finner att tacklingen är vårdslös. Den har också föranlett skada. Förseelsen ska därför leda till avstängning. När det gäller avstängningens längd beaktar nämnden i försvårande riktning att Kim Rosdahl stängdes av i oktober månad (D-SIF-000640) för en tackling mot ryggen.  Det är alltså nu fråga om återfall relativt kort tid efter den förra avstängningen. Avstängningen bör enligt nämnden, med hänsyn härtill, bestämmas till en tid motsvarande fem matcher, inklusive den automatiska avstängning som följer av ett match penalty.  En av dessa matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bl.a. SHL.