Malmös dystra besked: Åtta miljoner i förlust

Foto: Bildbyrån
Himelfarb fick inte fortsättning i Malmö.
HOCKEY

Malmö Redhawks klarade sig kvar i SHL.

Men det kom med ett dyrt pris.

Klubben meddelar i dag en förlust på nästa åtta miljoner kronor.

– Vi var tvungna att satsa för att klara oss kvar i SHL, säger Tommy Qvarfort, ordförande i Malmö Redhawks ishockeybolag, till Sydsvenskan.

Malmö Redhawks hamnade på en tolfteplats under förra årets SHL-säsong, och räddade därmed ett nytt kontrakt. Men ekonomiskt går det tyngre.

Totalt gjorde klubben en förlust på 7,8 miljoner kronor.

– Orsaken till förlusten är att vi som nykomling fick sex miljoner mindre i SHL-pengar än de etablerade klubbarna och SHL lyckades inte sälja reklamen i mittcirkeln. Totalt fick vi 8,3 miljoner kronor mindre, säger Tommy Qvarfort till Sydsvenskan.

Klarar elitlicensen

Malmö tog inför förra säsongen ett beslut att inte snåla med utgifter – man ville hålla sig kvar i SHL.

– Vi resonerade om vi skulle snåla med truppen, men vi var eniga i styrelsen om att vi var tvungna att satsa för att klara oss kvar i SHL. För utfallet hade varit värre om vi trillat ut på grund av att vi hade varit sparsamma, säger Tommy Qvarfort.

Men det var inte bara röda siffror för Redhawks. Det egna kapitalet ökade från 4,6 miljoner till 5,8 miljoner. Pengarna kommer från den ideella föreningen, och gör att Malmö klarar elitlicensen.

"God dialog med banken"

Nästa år får Malmö lika mycket pengar som övriga klubbar, totalt 28,6 miljoner kronor.

– Likviditetsmässigt ligger vi bra till och vi har haft en god dialog med vår bank, det måste man ha om man gör en förlust på 7,9 miljoner. Vi har rensat rent och inte tullat på något. Vi har betalat tillbaka vad vi skulle, säger Tommy Qvarfort.

ARTIKELN HANDLAR OM