”Han borde spela i NHL”

Hjälte igen – nu hyllas Örebros skyttekung

HOCKEY

ÖREBRO. Mål i tio raka matcher och ensam ledning i SHL:s skytteliga.

Martin Johanssons succésäsong fortsätter och lagkamraten Jared Aulin menar att 26-åringen håller NHL-klass.

– Om han var på ett träningsläger för en NHL-klubb skulle de tänka: ”Varför hittade vi inte honom tidigare?”.

Foto: BILDBYRÅN

Martin Johansson gjorde matchens enda mål mot Modo och förlängde därmed sin målsvit till tio raka matcher. Efter matchen hyllas han av lagkamraten Jared Aulin, och det rejält.

– Sätter man ihop en lista av kvaliteter som krävs för att spela i NHL har han samtliga. Problemet är kanske att han är för ödmjuk, men jag tror att om han var på ett träningsläger för en NHL-klubb skulle de tänka: ”Varför hittade vi inte honom tidigare?”.

Vill pusha honom

– Som en vän och lagkamrat vill jag se honom här, men jag tror på att man ska pusha spelare till den nivå de kan nå, och NHL är världens bästa liga, då borde han spela där, säger Aulin.

Ödmjuk

Martin Johansson, som med sina 21 mål är i ensam skytteligaledning i SHL, spricker upp i ett leende när han får höra vad Aulin sagt.

– Oj, det var snällt. Jättekul att höra, men det krävs mer än att bara göra mål. Man måste vara bra i många matcher i rad och i alla delar på isen. Jag säger inte att jag inte är det, men…

– Klart att NHL är en dröm, det är det väl för alla som spelar. Allting är större där borta och klart man vill spela där, men det är inget jag tänker på, säger Johansson.

FAKTA

Tre kvaliteter som gör Johansson NHL-mässig enligt Jared Aulin:

Skridskoåkningen: ”I vilken liga som helst, men särskilt i toppligorna, frågar de först och främst om man kan åka skridskor, och det är ganska uppenbart. Han är förmodligen den snabbaste spelaren jag har spelat med”.

Skottet: ”Sedan frågar man ’Kan du skjuta?’, och han har ett av de bästa skotten jag har sett”.

Viljan: ”Sedan handlar det om att vinna närkamper och det gör han. Han ger alltid allt på och vid sidan av isen. Han är stark på pucken och han har dessutom bra spelsinne.”

ARTIKELN HANDLAR OM