”Vi spelar rätt på mål”

Energipaketen Abbott om spelstilen som gjort dem till favoriter för publiken, hockey på stor rink och drömtillvaron – i Rögle

1 av 3 | Foto: FOTO: STEFAN LINDBLOM
Ihop Cam och Chris Abbott har spelat ihop nästan hela sina liv. I Ängelholm delar de lägenhet.
HOCKEY

ÄNGELHOLM. Precis som de flesta smågrabbar i Kanada drömde bröderna om att en dag bli hockeyproffs.

Men till skillnad från alla andra var inte målet nödvändigtvis NHL.

För Sportbladet berättar succé­tvillingarna Chris och Cam Abbott om tiden i Norge, sin aggressiva spelstil – och familjens seglingsframgångar.

–?Många skrattar åt vår målsättning, men vi kan absolut komma på övre halvan, säger 24-åringarna.

Rögle mot Färjestad i hemmapremiären i elitseriecomebacken. Förhandssnacket handlade om det heta mötet mellan bröderna Kenny och Jörgen Jönsson. Men de kanadensiska tvillingarna Chris och Cam Abbott i Rögles tredjekedja stal showen fullständigt och låg bakom 4–1-segern. Chris gjorde ett mål och två assist, Cam ett mål och en assist.

–?Det var helt otroligt. Fansen gav oss mycket energi och stämningen var helt makalös. Vi som trodde att Roger (Hansson, sportchefen) överdrev när han berättade om vilket tryck det brukade vara på hemmamatcherna. Det häftigaste vi har varit med om, säger Cam.

Lågrisk-hockey

De har snabbt blivit publikfavoriter i Lindab Arena i Ängelholm. Men så har de också en utmärk­ande spelstil.

–?Det ser ut som att de går på uppåttjack. De är hyper­aggressiva, som en Sportbladet­medarbetare beskrev det.

Chris:

–?­In med pucken i offensiv zon och så kör vi ordentligt. Enkel hockey med låg risk och vi försöker undvika att cirkulera bakåt i banan med pucken. När vi spelar är det rätt på mål som gäller.

Vad tycker ni om att spela på stor is?

–?Vi älskar det. Det är snabbt, öppet och underhållande. Det passar oss bra, säger Cam.

Målet: Sverige

De är uppvuxna i Ontario i Kanada och bestämde sig tidigt för att ge hockeyn en rejäl chans. Men NHL har aldrig varit ett uttalat mål.

–?Skolan var väldigt viktig för oss och vi satsade på att få ett stipendium så att vi både kunde plugga och spela hockey

i USA. Sedan ville vi ta oss vidare till Europa och helst till Sverige, fortsätter Cam.

Varför det?

–?För att det är en väldigt bra liga med många talanger och smart hockey som vi trodde skulle gynna oss.

Men visst måste NHL locka?

–?Det är klart att man inte tackar nej om man skulle få chansen. Men just nu är vi faktiskt på den plats där vi helst vill vara. Målet är att få våra kontrakt förlängda efter den här säsongen.

Vad är skillnaden mellan hockeyn i Kanada och i Sverige?

–?Förutom rinkens storlek är det mer strukturerat och ordnat spel i Sverige. Alla går inte på den som har pucken. Det är den största skillnaden, säger Cam.

Är det lika mycket trash talk i elitserien?

–?Nä, det har faktiskt varit ganska lugnt hittills. I Nordamerika kan nivån bli lite väl låg ibland. Men vi har absolut ingenting emot om det hettar till på isen. Det gillar vi.

Tvillingarna gick fyra år på ett universitet i New York. Där spelade de ihop med Tre Kronor-stjärnan Douglas Murray som de beskriver som ”a huge man”.

Så småningom åkte de mer eller mindre på vinst och förlust till Norge i hopp om att hitta en klubb.

–?Vi hade inte så många kontraktsförslag men var säkra på att få ett om vi bara fick visa upp oss. Och det gick ju bra, säger Chris.

Fick spela som de ville

De skrev på för Frisk Asker och gjorde sig snabbt ett namn i Skandinavien. Duon kom etta och tvåa i både poäng- och skytte­ligan.

–?Coachen lät oss spela som vi ville och det är nog förklaringen till varför det gick så bra. Även om inte Norge är ett hockeyland som Sverige var det en bra liga att starta i. Men sedan ville vi vidare, fortsätter Chris.

Nykomlingen Rögle vann dragkampen om de kraftfulla kanadensarna.

–?Vi fick ett väldigt bra intryck av klubben och tvekade inte när erbjudandet kom. Och vi har verkligen inte ångrat oss, säger Cam.

Hur går det med svenskan?

–?Hockeyspråket är ganska internationellt så man förstår ändå när coachen visar på tavlan. Men eftersom vi har tänkt stanna här ett bra tag vill vi lära oss och ska snart gå en kurs.

Rögle är nederlagstippat. Hur ser ni på det?

–?Vi har höga förväntningar och tror att vi kommer att lyckas bra. Och eftersom jag och Cam kom inför den här säsongen känner vi inte att laget är en nykomling på samma sätt som de som varit här i flera år. Det är en fördel, säger Chris och fortsätter:

–?Övre halvan är målsättningen och det är absolut inte omöjligt. Många skrattar när de hör det men det känns som att serien är väldigt jämn och det finns utrymme för överraskningar. Vi kan mycket väl skrälla.

Försöker segla

Det är inte bara hockey som gäller i familjen Abbott. Både mor och far var framgångsrika seglare liksom lillasyster Katie, 22, som nyligen deltog i OS i Peking (slutade på trettonde plats i ynglingsklassen).

–?Vi försöker passa på att segla när vi hinner. Men nu när vi har tre matcher i veckan är det tufft, säger Cam.

Förutom en kort tid efter college har bröderna spelat ihop under hela karriären.

I Ängelholm delar de också bostad.

Tröttnar ni aldrig på varandra?

–? Jo, men då är det bara att gå till någon lagkompis som har lägenhet i stan, säger Chris.

Vad tycker ni om Kenny Jönsson?

–?Hur mycket plats finns det i tidningen? Vi kan sitta här hela kvällen och prata om Kenny. Han är en fantastisk person och spelare. Han har tagit hand om oss på bästa sätt, säger Cam.

–?Han skulle platsa i vilket NHL-lag som helst alla dagar i veckan. Han är en av världens bästa spelare och det är ett privilegium att få spela med honom. Han är så smart, bra med klubban och kan lära oss väldigt mycket, säger Chris.

ARTIKELN HANDLAR OM