”Han minns ingenting”

Rögles back nästa offer för hockeyns hjärnskakningar: ”Allvarligt, men inte livshotande...”

1 av 15
FÖRDES TILL SJUKHUS Rögles danske back Jesper Jensen tas om han av sjukvårdare efter olyckan i Kinnarps Arena. På sjukhuset konstaterades att 21-åringen drabbats av en kraftig hjärnskakning.
HOCKEY

Sydd i tinningen, minnesluckor och talsvårigheter.

Men sent i går kväll kunde Jesper Jensen, 21, följa med Rögles buss hem.

– Det är en allvarlig hjärnskakning, men inte livshotande, säger klubbens läkare Bengt Sturesson.

HV 71:s forward Marcus Nilson, 34, var dämpad efter 3–2-segern mot Rögle BK efter förlängning.

– Jag är helt övertygad om att han ser mig och spjärnar emot. Man mår ju inte så bra nu när man ser att han gjorde sig illa, säger Nilson om den hårda men schysta tacklingen på Jesper Jensen i den första perioden.

Blödde från pannan

Röglebacken dundrade rätt in i sargen med axeln och huvudet före. Han blev liggande på isen med blodet rinnande ner för pannan och 21-åringen var medvetslös i ungefär en minut. Nacken fixerades och Jensen bars ut på bår och kördes iväg med ambulans.

”Hade svårt att prata”

– ”Helvete”, var det första jag tänkte. Jag tycker inte att tacklingen var ful och det är bara att hoppas att han repar sig så fort som möjligt. Men det känns självklart jättejobbigt, speciellt eftersom det är så nära inpå det som hände Oscar (Sundh, kraftig hjärnskakning) senast också, fortsätter Marcus Nilson.

Rögles assisterande tränare Mikael Gath åkte till sjukhuset efter matchen.

– Jesper kommer inte ihåg någonting från att han lämnade isen till han vaknade upp på sjukhuset. Han var omtöcknad och hade lite svårt att prata ett tag, säger Gath.

”Kunde gått värre” 

Ryggen och nacken undersöktes och huvudet scannades. Tinningen syddes ihop med flera stygn.

– Allt såg bra ut och läkarna tyckte att han kunde följa med oss hem i bussen. Det handlar om någon form av kraftig hjärnskakning. Jesper är vid gott mod och ligger och sover. Det kunde ju gått mycket värre så nu känns det väldigt skönt, säger Mikael Gath.

Jesper Jensens mamma har åkt över från Danmark för att ta hand om sin son de närmsta dagarna. Ishockeyn får vänta.

– Hjärnskakning av denna kaliber innebär cirka två veckors vila. Det är allvarligt men inte livsfarligt, säger Rögles läkare Bengt Sturesson.

FAKTA

FLERA ALLVARLIGA INCIDENTER I ÅRETS ELITSERIE – FYRA HJÄRNSKAKNINGAR

15 september, Luleå–Skellefteå 3–2

Luleå forward Linus Klasen drabbas av en hjärnskakning efter att Skellefteås Joakim Lindström rivit ned honom med ett nacksving.

I samma match får Skellefteås forward Pontus Petterström också hjärnskakning efter en tuff, men inte ojuste, tackling av Luleås Anton Hedman.

2 oktober, AIK–Rögle 5–3

AIK:s Josh MacNevin får en armbåge i nacken från Rögles Dennis Everberg. Trots smärtor och huvudvärk visar det sig att MacNevin klarat sig från en hjärnskakning.

4 oktober, Växjö–HV 71 1–4

HV:s Johan Lindström tacklas tufft av Växjös kanadensare Liam Reddox. Först befaras en hjärnskakning, men efter en undersökning visar det sig att Lindström inte drabbats av det. Däremot hade HV-spelaren fått ett revbensbrott och missar tre veckor.

9 oktober, Luleå–HV 71 1–1 (avbruten)

HV-forwarden Oscar Sundh slår först i huvudet i sargen och ramlar sedan handlöst på isen. Smällen träffar vänstra tinningen och Sundh ligger medvetslös på isen i över 15 minuter innan han förs till sjukhuset där det senare konstateras att Sundh drabbats av en kraftig hjärnskakning. Matchen avbröts vid ställningen 1–1 i den tredje perioden och spelas klart den 27 november.

13 oktober, HV 71–Rögle 3–2

Rögles back Jesper Jensen blir liggande på isen efter en tackling in i sargen från HV:s Marcus Nilson. Sjukvårdare stabiliserar Jensens nacke och han förs till sjukhus. De senaste rapporterna talar om en kraftig hjärnskakning.