Rögle vann bottenmatchen

HOCKEY

Ted Brithén hade bara gjort ett elitseriemål i sin karriär.

Mot AIK satte han Rögles två första och bäddade för hemmalagets 4–1-seger i den viktiga jumbomatchen.

– Det här var en boost för självförtroendet, absolut, summerade Ted Brithén.

Foto: SCANPIX

Hans tränare Dan Tangnes tyckte dessutom att han hade spelat riktigt, riktigt bra.

– Kul att han blev belönad med två mål. Förhoppningsvis kan han växa lite till och ta ett stort ansvar för oss. Det hoppas vi på för han är en viktig pjäs för oss, sade Rögletränaren, som tycker att 21-årige Brithén har blivit effektivare i sitt spel den senaste tiden.

– Han kastar inte i väg så mycket puckar. Han har varit lite naiv i sitt spel med pucken, letat lite passningar som kanske inte finns.

Avslaget bottenmöte

Seriens två bottenlag en sen och kall novemberkväll i Ängelholm. Mer nerv än glamour med andra ord. Åtminstone i teorin – för tabellens allvar tog sig inte riktigt ner på isen i vad som blev en snäll och rätt avslagen hockeyhistoria.

Jumbon Rögle låg fyra poäng bakom nästjumbon AIK och behövde en trepoängare för att inte bli nästintill helt avsågat i tabellbotten.

– Det var viktigt för det kollektiva självförtroendet att få vinna den här matchen, så att vi känner att vi verkligen är med. Kan vi rida på den här vågen nu när det blir ett intensivt matchande så hade det känts skönt, sade Ted Brithén, som plockade upp en sargretur och satte 1–0 efter 11.19 i den första perioden.

AIK kvitterade genom Andreas Frisk med mindre än sex sekunder kvar av perioden. Men i mitten av andra perioden var det dags för Ted Brithén igen. Röglecentern fick till ett fantastiskt slagskott i powerplay. 2–1-målet satt stenhårt i krysset och blev matchavgörande.

– Det var bara att lasta på. Det satt rätt bra.

Jumbon stängde

I slutet av perioden satte Tom Preissing 3–1, fint framspelad av Mike Iggulden. AIK var aldrig nära att komma igen.

– Det var dags för oss att stänga en match på ett bra sätt. Vi har haft lite svårt att stänga matcher, sade Dan Tangnes.

Den här kvällen stängde Juhamatti Aaltonen med 4–1 i tom kasse med 19 sekunder kvar, hans första mål för Rögle.

Segern räckte dock inte för att lyfta skåningarna från jumboplatsen, och det är nog ingen högoddsare att Rögle och AIK får se mer av varandra i vårens kvalserie.

FAKTA

Rögle–AIK 4–1 (1–1, 2–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (11.19) Ted Brithén (Alexander Barta, Tom Preissing), 1–1 (19.54) Andreas Frisk (Broc Little).

Andra perioden: 2–1 (9.34) Ted Brithén (Daniel Sondell, Mike Iggulden) spel fem mot fyra, 3–1 (17.11) Tom Preissing (Mike Iggulden, Juhamatti Aaltonen).

Tredje perioden: 4–1 (19.40) Juhamatti Aaltonen (Mike Iggulden, Lasse Kukkonen) mål i tom kasse.

Skott: 27–33 (13–11, 8–9, 6–13).

Utv, Rögle: 2x2. AIK: 3x2.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums, Marcus Linde, Kungälv.

Publik: 4 311.

Johannes Cleris/TT