Domen har kommit – så straffas Deveaux

Strängaste straffet någonsin

1 av 2
HOCKEY

Mitt under uppvärmningen gick André Deveaux, 31, till attack.

Med ett våldsamt yxhugg bakifrån sänkte han Västerås lagkapten Per Helmersson.

Nu har domen kommit.

Rögleforwarden får nästan elva månaders avstängning – det längsta straffet någonsin i svensk ishockey.

DOKUMENT: Historien om busen André Deveaux – skolad i filmen Slagskotts ”hemstad”

Det var har varit den mest omtalade händelsen i svensk ishockey på väldigt länge.

Under uppvärmningen inför den fjärde kvalmatchen mellan Rögle och Västerås högg André Deveaux ner Per Helmersson bakifrån. Eftersom det inte fanns några bildbevis från händelsen kunde Deveaux spela den femte och avgörande matchen i Västerås.

Rögle bröt samarbetet

Men mitt under matchen i ABB Arena kom det ut bilder som tydligt visade vad den store kanadensaren hade gjort.

Dagen efter att avancemanget till SHL var säkrat valde Rögle att omedelbart bryta samarbetet med Deveaux.

– Vi som klubb fördömer händelsen. Det är ett oacceptabelt agerande på egen hand och inget vi som klubb står bakom. Agerandet är inte på något vis sanktionerat, sa styrelsens ordförande Håkan Eriksson.

Långt sammanträde

När bilderna blev offentliga anmäldes också Deveaux till disciplinnämnden. Och efter ett långt sammanträde i dag kom domen.

Rögleforwarden stängs av från den 30 mars 2015 till 15 februari 2016. Eftersom straffet är längre än en månad kan ingen del omvandlas till böter. Det betyder det strängaste straffet någonsin i svensk elitishockey.

Dåvarande Modobacken Jan-Axel Alavaara stängdes 1998 av i åtta månader och totalt 22 matcher efter sin attack mot domaren Thomas Andersson.

André Deveaux riskerar också att ställas inför civil domstol. Den 31 mars anhölls han i sin frånvaro av kammaråklagaren i Helsingborg, han befinner sig för närvarande i Kanada.
Rögle får även böta 25 000 för att inte ha följt de regler som finns för uppvärmning på isen före match. ”Bland annat har föreningens spelare uppehållit sig på motståndarnas planhalva och uppträtt olämpligt”, skriver Discplinnämnden.

■ ■ ■

LISTA: Värsta straffen i svensk hockey – och storyn bakom

FAKTA

Så skriver Disciplinnämnden

Inom Disciplinnämndens jurisdiktion faller händelser som sker i anslutning till idrottsverksamhet. Att den aktuella händelsen skett under uppvärmning gör alltså inte att nämnden inte kan pröva frågan.

Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan och det är alltså utrett att André Deveaux har gjort sig skyldig till det som beskrivs i anmälan.

Nämnden ser mycket allvarligt på det inträffade. André Deveaux har enligt nämnden överfallit Per Helmersson bakifrån och Per Helmersson har inte haft någon som helst möjlighet att skydda sig själv. André Deveaux har under dessa omständigheter utdelat kraftigt våld med klubban mot Per Helmersson inte bara mot benen/fötterna utan även mot ryggen/nacken. André Deveaux har gjort gällande att klubban träffade Per Helmerssons skridskor. Även om så skulle vara fallet förändrar det inte nämndens bedömning av händelsen. Det får helt oavsett anses vara tursamt att någon allvarlig skada inte uppstod. Att händelsen sker helt oprovocerat under uppvärmningen är enligt nämnden mycket försvårande då den alltså inte sker i närheten av någon spelsituation eller direkt provokation som på något sätt kan förmildra det inträffade. En händelse som inträffade i matchen innan, flera dagar tidigare, utgör inte någon förmildrande omständighet vid nämndens bedömning. Händelsen har ingenting med ishockey att göra och är naturligtvis helt oacceptabel. Nämnden anser att Andre Deveaux inte kan undgå att ådömas en kännbar avstängning som bör omfatta merparten av nästa säsong.