Han stängs av efter huvudtacklingen

Så straffas Bibic i Rögle

1 av 2
HOCKEY

Rögles back Almen Bibic sänkte Luleås Victor Ekarv med en huvudtackling.

I dag kom domen från disciplinnämnden.

Sportbladet kan avslöja att Bibic nu stängs av i sju matcher, varav två omvandlas till böter på 12 000 kronor.

Det var i torsdagens SHL-match (Luleå–Rögle, 2–1) som Victor Ekarv, 21, knockades blodig efter en tackling av Rögles back Almen Bibic, 22.

– Det var absolut inte min avsikt, jag blev själv knockad mot Karlskrona och fick ont i huvudet ett tag efteråt. Det är inget jag önskar någon annan, sa  Bibic till Sportbladets Hockeystudion efter tacklingen.

”Fruktansvärt onödigt”

Luleå var hårdare i domen efter tacklingen.

– Det är en fruktansvärt onödig tackling. Vi måste respektera varandra, speciellt när man inte behöver gå in så hårt, sa Luleå Hockeys tränare Anders Burström.

Ekarv fördes direkt till Sunderby sjukhus för undersökningar.

– Bibic försöker säkert stå upp, men det känns som han enbart träffar mig i skallen. Det är det som är så synd. Han har bett om ursäkt, men det känns segt för mig, sa Ekarv till Sportbladet dagen efter knocken.

”Tycker straffet är hårt”

Nu har alltså Bibic fått sitt straff.

Han stängs av i sju matcher, varav två omvandlas till böter på 12 000 kronor. Bibic missar alltså fem matcher och får spela i SHL först 14 januari.

– Jag tycker straffet är hårt och håller inte med disciplinnämnden, men vi tar straffet och går vidare, säger Rögles sportchef Anders ”Masken” Carlsson till Sportbladet.

Bibic själv hälsar via sms:

– Jag har faktiskt inget vettigt att säga. Jag är ledsen.

FAKTA

Så skriver DN i sin dom:

BESLUT

Efter matchstraff i match mellan Luleå HF och Rögle BK, SHL, den 10 december 2015, åläggs Almen Bibic, Rögle BK följande straff för tackling mot huvudet;

1. Avstängning fr.o.m. den 11 december 2015 t.o.m. den 7 januari 2016.

     Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

2. Böter om 12 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 7 matcher, inklusive den som följer automatiskt vid ett match penalty, varav 2 matcher omvandlas till böter.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan ett yttrande från Almen Bibic samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan: Strax efter att en Luleåspelare tar emot en passning nära mittlinjen kommer Almen Bibic snett från sidan och utdelar en tackling som träffar i huvudet.

Almen Bibic har uppgett i huvudsak följande: Avsikten med tacklingen var att vinna puck och separera motståndaren från pucken. Som man ser i bildsekvensen tar jag ett skär innan tacklingen, spelar blad blad i tacklingsögonblicket, böjer på benen för att gör mig så låg som möjligt. Jag håller händerna efter kroppen och tacklar motspelaren i bröstet. Därefter åker våra hjälmar ihop, vilket får smällen att se otäckare ut än den egentligen var.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Tacklingen sker snett från sidan på en motspelare som inte har haft möjlighet att förbereda sig på tacklingen. Tacklingen är därför vårdslös och respektlös och omfattas av den straffskärpning som nämnden infört med innevarande säsong för allvarliga fall av huvudtacklingar. Härutöver beaktar nämnden att Almen Bibic så sent som i oktober 2015 (ärende nr SIF-000624) ådömdes en tillrättavisning. Det rör sig alltså nu om återfall: Återfallets betydelse för avstängningens längd är dock av mindre betydelse i förevarande fall. Sammantaget finner nämnden att Almen Bibic ska stängas av en tid motsvarande sju matcher. Två av dessa matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bl.a. SHL.

ARTIKELN HANDLAR OM