Sylwander stängs av i fem matcher

Hårt straff för blind side-tackling: ”Gör det medvetet”

HOCKEY

Rögle rasade mot Daniel Sylwanders matchstraff.

Nu stängs forwarden av i fem matcher för tacklingen på Malmös Nicklas Jadeland.

– Jag är chockad, säger Röglespelaren till Hd.se.

Rögleforwarden Daniel Sylwander fick matchstraff i 7–6-förlusten mot Malmö Redhawks i går.

Sylwander kolliderade med Malmös Nicklas Jadeland på vägen ut för att byta och efteråt rasade både Sylwander och tränaren Anders Eldebrink mot domslutet.

– Det finns ingen mening för mig att åka och tackla honom när jag ska byta. Jag gör absolut inget med mening för att skada någon spelare, sa Sylwander.

– Jag tycker att Sylwanders matchstraff är tveksam, fortsatte Eldebrink.

Stängs av i fem matcher

Men disciplinnämnden håller inte med i Röglesidans bedömning.

I stället tilldelas Sylwander nu fem matchers avstängning och böter på 18 400 kronor.

Disciplinnämden går på situationsrummets linje att Sylwander kommer från blind side och träffar huvudet på Jadeland utan att undvika kollisionen.

”Ser inte killen”

”Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Daniel Sylwander gjort sig skyldig till en huvudtackling som bör föranleda en avstängning. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer: Tacklingen är medveten, tacklingen sker på en icke puckförande spelare, tacklingen kommer från ”blind side” och tacklingen innebär typiskt sett hög skaderisk”, skriver disciplinnämnden i sitt beslut.

Daniel Sylwander är frågande och förvånad över beslutet:

– Jag är chockad över hur de bedömt situationen.

– Jag ser inte killen (Nicklas Jadeland), hur ska jag då kunna undvika tacklingen? Jag är på väg att åka och byta. Dessutom: det är ingen tacklingsrörelse, det finns inga höga armbågar inblandade, säger han till Hd.se.

FAKTA

Hela domen:

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan som skett i efterhand av ansvarig för SHL:s situationsrum, Christer Lärking, samt en filmsekvens från händelsen liksom ett yttrande från Daniel Sylwander.

Anmälan: I slutet på första perioden åker Röglespelaren mot sitt bås. Jadeland åker och tittar mot pucken. Sylwander kommer från blind side åker in framför Jadeland och axeln träffar huvudet på Jadeland. Sylwander kan undvika att skära in framför Jadeland.

Daniel Sylwander har uppgett i huvudsak följande. Jag är på väg mot båset för att byta och glider rakt mot båset och ser överhuvudtaget inte deras spelare. Först när det blev kollision märker jag av honom. Att kalla situationen blinde side och att jag kan undvika kollisionen är konstigt. För att kunna undvika smällen måste jag först och främst se honom, vilket jag inte gjorde.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Daniel Sylwander gjort sig skyldig till en huvudtackling som bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara fem matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

• Tacklingen är medveten

• Tacklingen sker på en icke puckförande spelare

• Tacklingen kommer från ”blind side”

• Tacklingen innebär typiskt sett hög skaderisk