Den grekiska frälsaren

Ifrågasatt värvning blev fansen favorit

Niko Dimitrakos toppar elitseriens skytteliga – och har hittat vägen till Skellefteåfansens hjärta.
HOCKEY

SKELLEFTEÅ. En hockeyspelare med grekiskt pass.

Många ställde sig frågande.

Fjorton elitseriemål senare har Niko Dimitrakos bevisat att han inte är någon dussinspelare.

– Självförtroendet var kört i botten men jag känner att jag verkligen har fått en nystart på min karriär, säger Skellefteås målkung.

Centern Fredrik Öberg skulle ersättas och klubben hittade Brad Moran som en viktig pusselbit. Sedan värvades också en grekiskättad spelare men honom var det inte många som pratade om.

Så är det inte längre.

Med 14 mål är Niko Dimitrakos i topp i elitseriens målliga.

– Det har flutit på riktigt bra. Vi är ett hårt arbetande lag som åker mycket skridskor och det passar mig.

Niko Dimitrakos är värd en alldeles egen berättelse. Hans mamma kommer från Italien och hans pappa är grek och egentligen kunde han ha spelat baseboll på högsta nivå eftersom han var lika talangfull där som i ishockey.

Under lång tid tränade han och tävlade han i båda sporterna.

Saknar basebollen

En skadad axel i kombination med att han draftades av en NHL-klubb – då fattade han beslutet att satsa fullt ut på hockey.

Då hade han fyllt 18 år.

– Det var inget lätt val, det ska jag säga. Men jag hade kanske lite mer kärlek till hockeyn men jag älskar även baseboll. Jag brukar fundera på hur livet hade varit om man satsat på baseboll i stället för hockey.

En sak är säker.

Han hade inte spelat i Skellefteå då.

– Nej, det är säkert. Då hade vi inte haft den här diskussionen, säger han med ett skratt.

Sedan fortsätter han:

– Men jag kan fortfarande sakna basebollen. Min pappa och mina farbröder har alla hållit på med baseboll. Jag är uppvuxen med det. När man var riktigt liten lirade med vad man fick tag på. En avbruten hockeyklubba eller ett kvastskaft, sedan var det bara ut i ett av gathörnen.

Valet föll på hockey – och det är nog människorna i hockeystaden Skellefteå glada för i dag.

Hyllad av fansen

Ett mål som fastnat på näthinnan är det han gjorde mot Södertälje förra lördagen. Då började han med att lura Kristian Kudroc vid sargen. Sedan åkte han slalom mellan Stefan Bemström, Robert Carlsson och Per Hallin innan han la in pucken bakom Björn Bjurling i SSK-målet.

Skellefteåfansen hyllade honom med att sjunga ”Dimitrakos, Dimitrakos, olé, olé, olé”.

Det har blivit många såna glädjestunder för Skellefteåfansen.

SVT:s hockeyexpert Niklas Wikegård hade satt Dimitrakos högst upp när han i förra måndagens Hockeykväll listade nyförvärv i elitserien.

Självförtroendet kört i botten

När Sportbladet träffade Skellefteås skyttekung hade han inte sett programmet men han säger att han stortrivs med hockeylivet efter flera tunga år där han hade svårt att hävda sig fullt ut i världens bästa liga.

– Jag vet vad det vill säga att spela i en fjärdekedja och få fem minuter varje match.

– Många gånger skulle man bara in och köra – gräva. Det fanns inte utrymme att spela det spel jag helst av allt vill spela. Till sist var mitt självförtroende kört i botten. Men nu är det roligt att spela hockey igen och jag känner det som att jag fått en nystart på min karriär, säger han.

Under Dimitrakos elitserieresa har allt fler fått upp ögonen för honom. Skellefteå skrev ett tvåårigt kontrakt med Brad Moran inför den här säsongen. Mot Niko Dimitrakos var man mer avvaktande.

Hans prislapp har stigit

Men efter målkungens succéhöst har prislappen stigit, det vet både han och Skellefteå.

– Skellefteå vill ha mig kvar och jag är inte främmande för att skriva på tidigt om det blir en överenskommelse som är bra för mig och min familj. Jag trivs här.

Vad hade du sagt om Skellefteå hade erbjudit dig ett tvåårigt kontrakt?

– Jag skulle ha övervägt det, absolut, förutsatt att det handlade om en ”bra deal”. Men nu gjorde de inte det så det är inte mycket att fundera på nu.

Nu har han angenäma problem och redan nu har flera klubbar hört av sig.

– Intresse finns från andra klubbar men jag inte sett något på papper än.

Han blir tyst ett tag sedan fortsätter han:

– Telefonen började ringa för en månad sedan. Det var agenter och andra som kom med olika erbjudanden. Det är ju kul men samtidigt började det bli för mycket eftersom jag vill ha tankarna på nuet.

Hoppas på hockeyfest

Det återstår alltså att se om Skellefteåpubliken får hylla din grekiskättade kelgris också nästa säsong.

Får man göra det är det kanske läge att byta ut spanska olé, olé, olé mot något grekiskt. Elena Paparizous jättehit No. 1 från Eurovisionsschlagerfestivalen 2006 borde kunna funka.

För det är där Niko Dimitrakos befinner sig – högst upp – på toppen av en lång och härlig framgångsvåg.

Eller så väntar Skellefteåklacken inte utan börjar öva nu på direkten för med Mikael Renberg i laget kan det mycket väl bli hockeyfest i Skellefteå redan till våren.

– Folk här är galna i hockey så jag kan bara tänka mig in i hur det skulle vara. Det skulle jag vilja uppleva, säger lagets just nu hetaste spelare.

FAKTA

Niko Dimitrakos

Ålder: 29 år.

Längd: 179 cm.

Vikt: 87 kilo.

Född: Boston, Massachusetts, USA.

Nationalitet: Grekiskt och amerikanskt pass.

Poäng i år: 14 mål och 14 assist.

NHL: 158 NHL-matcher och 24 NHL-mål.

Övrigt: Passionerad golfspelare som enligt egen utsago ligger mellan åtta och tio i handikapp.

Niko Dimitrakos om…

…hockeystaden Skellefteå: ”Bra stad och bra fans. De är entusiastiska och man märker att det finns en stark hockeytradtion här. Det finns mycket passion, man känner det när man åker in på isen. Mycket energi i byggnaden.”

…om knätacklingen som HV71:s Martin Thörnberg delade ut. ”Jag tycker det är fegt och det hade kunnat bli en skada som hängt med under resten av karriären. Här vet sådana spelare att det kan gå – det går alltid att gömm sig bakom en domare.”

…om valet av tröja nummer 13: ”Jag har alltid haft något med tre men då hade Brad tagit 23. Min mamma kommer från Italien och där är tretton faktiskt ett lyckonummer.”

ARTIKELN HANDLAR OM