Thornéus: Skellefteås mardröm fortsätter

HOCKEY

Skellefteå har inte vunnit en slutspelsserie sedan Hardy Nilsson rakade av sitt fruktade slutspelsskägg – tror jag.

Det gör inte klubben nu heller.

Linköping har haft ett uruselt februari, men det behöver inte innebära någonting negativt inför ett slutspel – snarare tvärtom. Spelarna vet om att LHC inte är osårbart och risken för underskattning mot Skellefteå är därmed undanröjt.

Men det finns ett men – nämligen målvaktsfrågan. LHC köpte in NHL-meriterade Mika Noronen, eftersom klubben inte litade på Daniel Henriksson, men finländaren har kastat in puckar och värmer numera platsen längst ut på bänken. Henriksson är tillbaka mellan stolparna – som nummer ett – men frågan är hur tilltufsat hans självförtroende är efter LHC-ledningens psykologiska självmål?

Otrolig utdelning

Inte mycket talar för Skellefteå och jag gissar att tränaren Hans Särkijärvi drömmer mardrömmar om LHC:s förstakedja med Jan Hlavac, Jaroslav Hlinka och Mikael Håkanson. På fem matcher mot Skellefteå har trion gjort 25 poäng tillsammans.

Det är en smått otrolig utdelning.

Här måste Skellefteå hitta ett effektivt motmedel och jag gissar att LHC-kedjan kommer att få extra bevakning under kvartsfinalen, men frågan är om ens det hjälper?

Jag tror inte det.

Skellefteå ser starkt ut på målvaktssidan och det är inte utan att man måste beundra Andreas Hadelöv. För ett par år sedan var han uträknad – ja, till och med hånad – men norrbottningen har tagit åt sig av kritiken, byggt om sin stil och vips så är han en av elitseriens bästa målvakter igen. Han har rutin i massor och finns det någon spelare som LHC-tränaren Slavomir Lener gärna sett på sin sida så är det förmodligen Andreas Hadelöv.

Så bra är han.

Nåja, en ensam målvakt gör inget vinnande slutspelslag och i bäst av sju matcher blir Linköping ett övermäktigt motstånd. Skellefteå pressade överraskande HV 71 i fjolårets slutspel och laget kan mycket gneta till sig en seger mot LHC.

Mer blir det inte.

ARTIKELN HANDLAR OM